Martin Peter Leth fra Falsled Kro tog udfordringen op og gav sig i kast med den ellers ikke gastronomisk ansete edderfugl. Det gav ham sejren i Årets Vildtret og en check på 20.000 kroner.

Martin Peter Leth fra Falsled Kro tog udfordringen op og gav sig i kast med den ellers ikke gastronomisk ansete edderfugl. Det gav ham sejren i Årets Vildtret og en check på 20.000 kroner. Foto: Simon Carlson

Vild mad blev til vilde idéer og en vildt stor succes

Det Grønne Museum var for første gang vært for DM i Vildtmad, men forhåbentlig er det ikke sidste gang

Af
Simon Carlson

Auning Det kræver mod at vælge en edderfugl som den bærende råvare i en kokkekonkurrence. Det mod havde Martin Peter Leth, og det blev belønnet, da kokken fra Falsled Kro blev vinder af Årets Vildtret ved DM i Vildtmad, der i weekenden blev afviklet på Det Grønne Museum.

"Fordi der ikke var andre, der ville bruge den," begrundede en storsmilende Martin Peter Leth efter kåringen sit dristige valg, der efterlod dommerpanelet med dryppende mundvand og forbløffelse over, at den normalt ikke særligt gastronomisk tiltalende fugl kunne munde ud i så meget velsmag.

Det forklarede Michelin-kokken Francis Cardenau, der er en del af dommerpanelet, efterfølgende.

"Edderfugl er normalt uspiselig, men han gjorde den spiselig, og den smagte fantastisk," lød lovprisningen fra mesterkokken.

Fast vært?

Lovprisninger var der også masser af til Det Grønne Museum som vært for DM i Vildtmad. Det er første gang museet uden for Auning danner rammerne om konkurrencen. De foregående år, konkurrencen er blevet afviklet, har det hvert år været på en ny lokation, men meget ser ud til, at Det Grønne Museum fremover bliver fast vært for arrangementet.

Michelinkokken Francis Cardenau er en af dommerne til DM i Vildtmad. Han var særdeles imponeret over Det Grønne Museum som vært for arrangementet.

Michelinkokken Francis Cardenau er en af dommerne til DM i Vildtmad. Han var særdeles imponeret over Det Grønne Museum som vært for arrangementet. Foto: Simon Carlson

Ifølge Francis Cardenau er museet også fuldstændig oplagt til netop denne konkurrence.

"Det her er det flotteste arrangement, vi har haft til DM i Vildtmad. Det er nogle perfekte rammer, og det er fantastisk at holde arrangementet et sted, hvor de taler om gastronomiens historie. Vildt er jo en sæson-råvare, ligesom jordbær er det, og der er en helt vild diversitet i dyrelivet i naturen her. Konkurrencen skal være med til at give fortælle og give inspiration til, hvordan man bruger de råvarer, mens de er i sæson. Det er faktisk vores pligt som kokke at sætte det på dagsordenen," forklarede Francis Cardenau.

Danmarks spisekort

For madhistoriker på Det Grønne Museum Bettina Buhl er det netop disse tanker, der gør det til lidt af en drøm at blive fast vært for DM i Vildtmad.

"Som madhistoriker vil jeg være rigtig glad, hvis vi også fremover er vært. De råvarer, der er blevet brugt her i dag, er de samme råvarer, som kan spores helt tilbage til jægerstenalderen, så det er jo Danmarks oprindelige spisekort, vi har fået serveret her i dag. Det er rigtig fint at gøre det på et museum, der lever af at fortælle de historier," konstaterede Bettina Buhl.

Værdifuld branding

Det er foreningen Vildt Gastronomi, der arrangerer DM i Vildtmad, og det er således også her, det besluttes, om Det Grønne Museum bliver fast vært. Museet blev etableret i januar 2017 og er en fusion mellem Dansk Landbrugsmuseum og Dansk Jagt- og Skovbrugsmuseum.

De formidable bud på vildtretter blev også smagt af lægmand ved VIP-bordet, hvor gæsterne blev udskiftet til hver ret.

De formidable bud på vildtretter blev også smagt af lægmand ved VIP-bordet, hvor gæsterne blev udskiftet til hver ret. Foto: Simon Carlson

Med sine knap tre år på bagen er museets indhold og budskaber ifølge museumsdirektør Anne Bjerrekær endnu ikke nået ud til hele landet, men det kan arrangementer som DM i Vildtmad forhåbentlig lave om på.

"Vi er stadig relativt nye, og branding er enormt vigtigt for os, for der er endnu ikke så mange, der ved, hvem vi er. Et arrangement som DM i Vildtmad betyder, at vi når ud til hele landet, fordi blandt andet kokkene kommer alle steder fra. Forhåbentlig spreder det sig og tjener som inspiration for andre, der kommer her forbi og gerne vil se, hvad vi har at byde på," lød det fra Anne Bjerrekær.

Publiceret 04 November 2019 12:00