Andenbehandlingen af kommunens budget for 2020 blev traditionen tro indledt med en sang - og her var der tilstræbt enstemmighed.

Andenbehandlingen af kommunens budget for 2020 blev traditionen tro indledt med en sang - og her var der tilstræbt enstemmighed. Foto: Søren Andersen

Budget på plads uden dramatik

Liberal Alliance og Konservative fastholdt modstand - men blev afvist

Af
Søren Andersen

GRENAA Spændingen var på forhånd forduftet, hvis man havde sat næsen op efter et politisk drama ved andenbehandlingen af Norddjurs Kommunes budget for 2020. I lang tid inden førstebehandlingen var der forhandlet et solidt flertal på 23 ud af 27 hjem, som også var enige om, at stemme ændringsforslag ned - og det skete, da Liberal Alliance og Konservative forsøgte sig med at foreslå at pille ved de tal, som de andre var enige om.

Socialdemokraten Allan Gjersbøl Jørgensen indledte talerrækken med at konstatere, at Norddjurs er på vej økonomisk.

"Vi budgetterer ikke med fugle på taget, men for at skabe en tryg hverdag for medarbejdere og borgere. Vi skærer gæld af. Det giver mere råderum. Men der er stadig behov for en bedre udligningsreform mellem rige og fattige kommuner, så der bliver mere ens vilkår, uanset om man bor i Gentofte og Grenaa. Vi har udfordringer som kommune, fordi der er en skævhed i Danmark, og der er behov for et mindre skævt Danmarkskort," sagde han.

For stor gæld

Venstres Kasper Bjerregaard kaldte det et budget i balance med en robust kassebeholdning, og glædede sig over, at man nedbringer Norddjurs Kommunes alt for store gæld.

"Vi rydder stadig op og tilpasser, men tænker udvikling i små skridt fremad. Vi er markant et andet sted, end sidste år på denne tid," sagde han med henvisning til de store problemer, som ramte Norddjurs i 2018 .

Dansk Folkepartis Steen Jensen glædede sig over, at der er fundet flere penge til ældreområdet. Her havde han frygtet barske nedskæringer, som er undgået.

"Når jeg sammenligner med andre kommuner, så ser jeg samme skævheder som Allan Gjersbøl Jørgensen, selv om Venstre ikke kan se dem," sagde han.

Sagt i debatten

Liberal Alliances Jens Meilvang: "Vi betaler den højeste kommuneskat i hele landet, og foreslog en symbolsk nedsættelse på bare 0,2 procent, men det vil man ikke. Og der er plads til mere velfærd i stedet for at polstre kassebeholdningen yderligere."

Benny Hammer, (K): "Til lykke til budgetflertallet. Det ser ganske fornuftigt ud langt hen ad vejen. Men vores borgere mister købekraft med den høje skat, de betaler."

Mads Nikolajsen fra SF: "Der er kommet fornuftige forbedringer ind i forhold til førstebehandlingen. Vi er med på budgetaftalen, fordi der er tale om genopretning og alligevel plads til forbedringer. Men mange har været stødt over formuleringen om, at man ikke ville stemme for ændringsforslag, for hvorfor skulle man så bruge tid på at formulere høringssvar."

Enhedslistens Birgitte Poulsen: "Budgetforhandlingerne har været spændende at være med til. Det er godt med satsning på bæredygtighed. Og godt, at udlicitering foregår med meget små skridt. Vi skal klare tingene selv i kommunen."

Socialdemokraten Lars Møller: "Godt med pengene udefra, men det er det drastisk sænkede serviceniveau over for borgerne, som har givet den bedre økonomi i kommunen. Det må vi ikke glemme."

Else Søjmark, (S): "Vi skal tættere på erhvervslivet i kommunen. Det er også efterlyst i høringssvar. På arbejdsmarkedsområdet skal vi have ledige hurtigere i arbejde."

Kasper Bjerregaard, (V): "Jeg taler ikke imod en udligningsreform, men jeg mener ikke, at den vil komme og redde os. Men indtil den kommer, skal vi tage hånd om egen situation."

Genopretning har sin pris

Borgmester Jan Petersen, (S), rundede debatten af.

"Jeg har mødt stor anderkendelse for, at vi i Norddjurs har ordnet tingene selv. Men rigtigt - det har haft en stor pris. Vores borgere er utilfredse med, at de ikke oplever samme serviceniveau som i andre kommuner. Der skal ændres i kommunernes vilkår, men vi har ikke budgetteret med, at det sker."

Afstemningen viste, at kun LA og K stemte for sine egne ændringsforslag - og dermed kunne budgettet vedtages uden yderligere afstemning, men Venstre ville gerne have en sådan, som da også viste samme resultat.

Publiceret 01 November 2019 16:12