Kommunalbestyrelsen har sendt budgettet videre til anden behandling. Liberal Alliance og Konservative står uden for aftalen om kommunens budget.

Kommunalbestyrelsen har sendt budgettet videre til anden behandling. Liberal Alliance og Konservative står uden for aftalen om kommunens budget.

"Så må I foreslå at lukke Kattegatcentret"

Første behandling af kommunens budget bød på debat om skattetryk, milliontilskud og en forsikring om, at høringsperioden er vigtig på trods af en indgået aftale

Af
Simon Carlson

Nordjurs Ansvarlighed. Det er en ret løjerlig størrelse. Særligt når det kommer til politik, for her er definitionen på ordet i allerhøjeste grad op til fortolkning. Eller det kommer i hvert fald an på øjnene, der ser, om man udviser ansvarlighed eller ej. Sådan var det også under fredagens 1. behandling af næste års kommunale budget, hvor først Liberal Alliance og Konservative blev skudt i skoene at være uansvarlige, fordi de har valgt ikke at bakke op om det budgetforlig, som de resterende partier er blevet enige om. Det er mangel på ansvar over for borgerne, at man ikke viser sammenhold om kommunens økonomi, må forstås.

Ansvarlighedspilen drejer dog lige så hurtigt den anden vej, for der er jo en grund til, at de to partier står uden for forliget. Det er blandt andet uansvarligt, at forligspartierne ikke har valgt at sænke skatten, når nu kassebeholdningen i Norddjurs Kommune - blandt andet på grund af sidste års skattestigning - faktisk har nået så anseelig en størrelse, at man godt kunne lempe lidt på skattetrykket. Det er mangel på ansvar over for borgerne, at man ikke ruller nogle af de indskrabede penge tilbage i borgernes egne lommer, må forstås.

Takketaler

Der var med andre ord ikke de helt store overraskelser ved 1. behandling af budgettet. I første debatrunde, hvor partierne skiftevis har ordet, klappede forligspartierne hinanden på ryggene og sagde tak for godt samarbejde om at nå til enighed, mens der naturligvis blev skudt mod de to udenforstående partier.

"Tak til forligspartierne. Tak til Venstre og Dansk Folkeparti for at tage ansvar," lød det fra Socialdemokratiets Allan Gjersbøl med henvisning til de to borgerlige partier, der har valgt at være med i budgetforliget.

Og også tak til Liberal Alliance og Konservative for at gå – så blev det hele meget nemmere. Men tak for, at I blev så langt, I kunne. Jeg håber, I efterfølgende kan se, at budgettet giver mening og gerne vil være med alligevel," fortsatte han.

Kattegatcentret er stopklods

Allan Gjersbøl skal nok ikke satse hele kommunekassen på, at Liberal Alliance og Konservative vender rundt på en tallerken inden anden behandling af budgettet.

De to partier havde til fredagens møde udarbejdet deres eget bud på et budget. Det er heri, partierne blandt andet foreslår at sænke skatten igen. Den helt store årsag til, at LA og K forlod forhandlingsbordet, er dog Kattegatcentret og beslutningen om at investere 15 millioner kroner i centrets kommende pingvinanlæg og en omfattende renovering af centeret. Det var da også det emne, der tog det meste af debat-tiden under første behandlingen.

"Det er det helt store punkt for os med de 15 millioner, der egentlig bliver til 20 millioner, som skal bruges på Kattegatcentret. Jeg køber ikke præmissen om, at hvis vi ikke skyder penge i det, så kan det ikke eksistere. Jeg mener ikke, det er en kommunal opgave at drive det," lød det fra Jens Meilvang (LA).

Det standpunkt fik han naturligvis opbakning i fra Konservatives Benny Hammer. Han har tidligere forklaret, at han var fortørnet over, at der i forhandlingslokalet blev stillet krav om, at hvis man ville være med i forliget, skal man anerkende og tilslutte sig aftaler om, hvor mange penge, der skal tilføres Kattegatcentret i de kommende år.

"Jeg vil også gerne takke for en for en god proces, men jeg har ikke brug for at takke for at den behandling, der har været i forhandlingerne. Vi vil da ikke udstille os selv, at den ene dag siger man nej, og den næste dag ja til Kattegatcentret. Det var take it or leave it, og det kan vi selvfølgelig ikke være med til," fastslog Benny Hammer.

Så foreslå at lukke det!

Da første runde blandt partierne var overstået fik udmeldingerne fra Liberal Alliance og Konservative kortvarigt borgmester Jan Petersen op i det røde felt.

"Vi går ikke og putter med noget. Hvis vi ikke beslutter at udvikle på det center, så kan vi ligeså godt begynde at afvikle det. Så må I foreslå at lukke det. Så sig til de mange gæster, turister og skoletjenesten og vores nye svenske samarbejdspartner Halmstad, at I vil lukke Kattegatcentret," dundrede Jan Petersen.

Både Benny Hammer og Jens Meilvang afviste dog, at det skulle være intentionen og henviste til, at de i deres eget budgetforslag fortsat havde driftstilskud til Kattegatcentret med.

Høringer tæller

Der har været lidt forvirring om processen i budgetforhandlingerne, idet forligspartierne blev enige, inden høringsperioden gik i gang 8. oktober. Spørgsmålet har således været, om såvel de indsendte høringssvar og borgermødet i Ørum 9. oktober overhovedet kan få effekt på udseendet af det endelig budget eller det blot er teater. Borgmester Jan Petersen forsikrede imidlertid, at al borgerinvolvering har substans.

"Første behandling af budgettet betyder jo, at det ikke er i dag, det besluttes, hvordan budgettet skal se ud. Budgettet hviler på det budget, vi lavede sidste år, hvor vi har lavet et solidt fundament for økonomien. Det har ikke været uden pris for kommunen, men nu skal vi forsøge at komme videre. Derfor er høringen ikke ligegyldigt. Forligsaftalen er bare sådan, vi ser situationen i kommunen lige nu. Der er altså ingen grund til ikke at levere en høring. Det kræver naturligvis, at vi skal være enige i partierne om at gøre noget ved de forslag, der kommer ind. Så kom og fortæl, hvad I mener," lød opfordringen fra borgmesteren.

Høringsperioden varer frem til 20. oktober. 28. oktober er der anden behandling af budgettet i Økonomiudvalget. 1. november er der anden behandling i kommunalbestyrelsen, hvor budgettet også endeligt vedtages.

Publiceret 14 October 2019 07:00