Kommunalt ansatte var også på plads på Grenaa Rådhus tirsdag for at følge debatten om udlicitering.

Kommunalt ansatte var også på plads på Grenaa Rådhus tirsdag for at følge debatten om udlicitering. Foto: Søren Andersen

Udlicitering undersøges i begrænset omfang

Konservative og Liberal Alliance ville gerne gå endnu længere

Af
Søren Andersen

NORDDJURS Udlicitering af arbejdsopgaver, der hidtil har været varetaget af kommunalt ansatte, er et af hængepartierne fra budgetforliget i 2019, som blev indgået mellem partierne S, DF og V i kommunalbestyrelsen i Norddjurs. Og man gætter nok ikke helt galt ved at tro, at det var et krav, der kom fra Venstre. Og som nok også har krævet det gentaget i det nyligt indgåede budgetforlig for de kommende år.

Men det har hidtil knebet med at føre tankerne ud i praksis - så tirsdag var udliciteringen atter på dagsordenen efter ny behandling i økonomiudvalget, og igen var der kommunalt ansatte på tilhørerpladserne for at følge debatten om deres arbejdsfremtid. Eller måske mangel på samme.

Borgmester Jan Petersen, S, mindede om, at der ikke tirsdag skulle tages beslutning om udlicitering, men om hvilke områder, der skal undersøges nærmere for at se, om der kan gemme sig en gevinst for kommunekassen.

Borgerlige overbud på sidelinjen

SF's Mads Nikolajsen glædede sig over, at det han kaldte borgerlige overbud fra LA og konservative var kørt ud på sidelinjen. Og at flere ting var luget ud i økonomiudvalgets behandling, så S, V og DF nu friholder de grønne områder minus græsklipning enkelte steder.

Den konservative Mads Jensen var ked af, at der ikke belyses flere emner for udlicitering.

"Det gør man i andre kommuner med succes, men der er desværre bakket tilbage i forhold til tidligere. Men ikke alle er indstillet på at tage lige så store skridt som os," sagde Mads Jensen.

Venstres Kasper Bjerregaard slog fast, at udlicitering skal foregå ordentligt - også over for de medarbejdere, der berøres.

"Men det er en af de måder, vi kan måle på," sagde han.

For uambitiøst

Jens Meilvang fra LA efterlyste også mere udlicitering.

"Men det her ender meget uambitiøst. Det er meget, meget lidt, der undersøges nu. Venstre pralede sidste år af at have fået meget igennem, men det er slet ikke tilfældet, viser det sig nu," sagde Jens Meilvang.

Niels Basballe fra Socialdemokratiet var omvendt tilfreds med, at der ikke er meget, der skal testes af.

"Der sammenlignes ofte med Favrskov for at vise, hvor meget, vi er bagud, men det er undersøgt, og der er ikke noget at hente," sagde han.

SF's Aleksander Myrhøj kunne ikke forstå den borgerlige interesse for at undersøge noget, som aldrig kommer på tale.

"Hvad hjælper det at måle, hvor langt en Ferrari kan køre på literen, hvis man aldrig vil købe en," spurgte han.

Katastrofe for Grenaa

Dansk Folkepartis Steen Jensen hører også til kritikerne.

"Hvis målet er at fjerne det grønne område fra Grenaa, vil det være en katastrofe," sagde han.

På samme kurs var socialdemokraten Allan Gjersbøl Jørgensen, men han var dog indstillet på hele tiden at teste og blive klogere.

"Det vil da aldrig skade, at vi bliver klædt bedre på til diskussion," mente han.

Det konservative ændringsforslag om at undersøge flere områder, fik kun stemmer fra partiet selv og LA, mens S, DF og V fik opbakning til det fælles forslag om at undersøge områder som rengøring i administrationsbygninger og biblioteker, strandrensning og græsklipning fra 17 medlemmer, mens fire stemte imod.

Tre medlemmer var fraværende - socialdemokraten Bente Hedegaard, Dansk Folkepartis Diana Skøtt Larsen og Cay Wulff Sørensen fra Venstre.

Publiceret 08 October 2019 00:00