Ved et arrangement i efterårsprogrammet fra Museum Østjylland kan man komme tæt på arbejdet med udstillingen 'Bjørneklanens Ø'. Pressefoto

Ved et arrangement i efterårsprogrammet fra Museum Østjylland kan man komme tæt på arbejdet med udstillingen 'Bjørneklanens Ø'. Pressefoto

Fordybelse og fascination i museumsprogrammet

Museum Østjylland byder i efteråret blandt andet på særudstillinger, foredrag og aktiviteter for børn og voksne

grenaa Museum Østjylland præsenterer et efterårsprogram spækket med fascinerende særudstillinger, fængende foredrag og fantasifulde efterårsaktiviteter for både børn og voksne.

Blandt andet kan man i afdelingerne i Grenaa, Ebeltoft og Randers høre foredrag om tyskerpiger under krigen, søge efter arkæologiske skatte med metaldetektor, støbe genbrugspapir, høre om trolddom på Djursland og meget andet.

Det besatte Danmark

I tilknytning til særudstillingen 'Modstand – den østjyske modstandsbevægelse', byder museet i efteråret på en række foredrag med landets absolutte specialister i besættelseshistorie.

Bliv klogere på, hvordan Gestapo bekæmpede modstandsbevægelsen i Østjylland, hør om de såkaldte tyskerpiger, der blev offer for civilbefolkningens vrede og meget mere, når museet sætter spot på det besatte Danmark.

Særudstillingen 'Modstand' kan opleves frem til 20. oktober.

Aktiv efterårsferie

Efterårsferien især byder på mange gratis kulturelle oplevelser for hele familien i Randers, Grenaa og Ebeltoft.

Man kan blandt andet finde ud af, om man har en arkæolog gemt i maven, når museet arrangerer detektortræf for børn og deres voksne og går på jagt efter fortidslevn og andre skatte i den jyske muld uden for Randers.

Små frisør-aspiranter, guldsmede in spe eller fremtidens grovsmede mødes, når Håndværkermuseet i efterårsferien åbner for værkstederne og inviterer børn i skolealderen til at prøve kræfter med alle mulige håndværksfag.

Man kan også sætte tænderne i efteråret, når der kokkereres fantasifulde måltider af sæsonens mest ikoniske frugt, æblet, i efterårsferien i Farvergården i Ebeltoft. Æbler står også på programmet, når der er æblesjov og pileflet i Hevring på Norddjurs.

I Bønnerup går børn og voksne på opdagelse i naturen, som leverer de lækre ingredienser til efterårsretter, der naturligvis laves over bål.

Strand og skov er også leveringsdygtig i materialer, som kan bruges til at lave flotte skulpturer og billeder.

Vild stenalder i Grenaa

Ud over ferieaktiviteter og foredragsrækken om besættelsen og modstandskampen i Randers, kan man også stadig nå at opleve særudstillingen 'Bjørneklanens Ø' om Djurslands vilde stenalder i Grenaa. Udstillingen lukker 27. oktober.

Man kan også blive lidt klogere på de barske hekseprocesser, når historiker Rune Clark i sit foredrag i Rønde kaster lys over et mørkt stykke middelalderhistorie.

Heksejagt og djævleuddrivelse var nemlig en del af middelalderborgernes verden – også på Djursland.

I kælderen under Kalø Slotsruin blev både mænd og kvinder, som kirken mente, stod i ledtog med djævlen, tortureret og dømt til døden.

Der er gratis adgang til alle museets afdelinger, og programmet kan ses på museets hjemmeside www.museumoj.dk.

jesl

Publiceret 26 September 2019 11:30