Kommunalt ansatte var på plads på rådhuset for at følge debatten om udlicitering, fordi de kan rammes af konsekvenserne.

Kommunalt ansatte var på plads på rådhuset for at følge debatten om udlicitering, fordi de kan rammes af konsekvenserne. Foto: Søren Andersen

Udlicitering er aftalt i budgetaftale - men hvor?

Kommunalpolitikerne tog en indledende runde for at se på mulighederne for at udlicitere kommunale arbejdsopgaver

Af
Søren Andersen

NORDDJURS Som en del af budgetaftalen for årene 2019-2022 indgået mellem Socialdemokratiet, Venstre og Dansk Folkeparti skal der kigges på muligheden for at udlicitere flere kommunale arbejdsopgaver i Norddjurs. I den forbindelse har kommunens forvaltning udarbejdet en bruttoliste, som nu indgår i en politisk proces, der naturligvis har stor bevågenhed hos de kommunalt ansatte - og de fyldte godt op på tilhørerpladserne i deres orange arbejdsbukser og t-shirts fremstillet til lejligheden med budskabet "Udlicitering - en dyr løsning".

Kommunaldirektøren havde indstillet, at økonomiudvalget udpeger to til tre driftsområder, der skal belyses nærmere. Det førte til en meget lang ønskeliste fra især den borgerlige side - med udlicitering af sprogskole, rengøring, lønadministration, veje, parker og grønne områder - og det var da også Venstres Kasper Bjerregaard, der tog ordet først.

"Det her skal gribes ordentligt an, og vi anerkender i Venstre, at udlicitering kan virke forstyrrende i en kommunal organisation," sagde han.

Sprogblomster sprang ud

Socialdemokraterne brugte sprogblomster som "ikke min kop te" og "ikke en blomst fra min have" til at signalere afstand til udlicitering som begreb - men at man accepterer en politisk aftale, der ikke mindst gik ud på, at S gerne ville have V med i budgetaftalen. Og det havde sin pris.

SF's Mads Nikolajsen forstod udmærket, at private firmaer gerne vil tjene penge på at overtage kommunale arbejdsopgaver.

"Når vi nu har debatten skyldes det jo aftalen, hvor V skulle have noget af S, men jeg synes nu nok, at vi ser en stribe overbud fra borgerlig side. Måske inspireret af, at Dansk Industris årlige oversigt over kommunal erhvervsvenlighed, hvor graden af udlicitering indgår, får stor medieomtale, mens 3F's oversigt over arbejdsforhold og arbejdsvilkår stort set ikke nævnes," sagde Mads Nikolajsen.

Gevinster at hente

Jens Meilvang mindede om, at Liberal Alliance ikke indgår i budgetaftalen, men pegede på, at der kunne hentes gevinst ved at kigge på områder som specialkørsel og tandpleje i den østlige del af kommunen.

"Jeg tror til gengæld ikke på, at der kan spares mange penge ved at udlicitere rådhusets kantine og betjente," mente han.

Den konservative Benny Hammer sagde, at i forhold til andre kommuner, er Norddjurs ikke langt fremme med udlicitering.

"Men jeg undrer mig over, hvor forvaltningen har hentet inspiration. Der kan findes mange andre områder at udlicitere, men jeg undrer mig over at høre, at private ikke kan være fleksible og tage sociale hensyn. Selvfølgelig kan de det. Jeg er sikker på, at ved sygdom vil en privat leverandør stille med en afløser i stedet for, at opgaven bliver skubbet, men vi er parate til at gå langt længere, end der er lagt op til her," sagde Benny Hammer.

Steen Jensen fra Dansk Folkeparti vil også acceptere budgetaftalen, som hans parti er en del af.

"Men jeg er lunken over for udlicitering og frygter for konsekvenserne. Især på det grønne område tager kommunen ofte et socialt hensyn, som jeg ikke er sikker på, at de private vil," sagde han.

Borgmester Jan Petersen rundede debatten af med at foreslå sagen sendt tilbage til økonomiudvalget til en fornyet behandling af, hvad der skal arbejdes videre med. Det forslag samlede 24 stemmer, mens tre var imod, SF og Enhedslisten.

Publiceret 23 September 2019 00:00