Efterårets fugtige vejr er bestemt ikke Erling Rasmussens foretrukne, men igennem forløbet på Sundhedsskolen og hjælp fra blandt andre sygeplejerske Mette Bech M'hamsadji, får han og andre KOL-patienter træning og vejledning i at få bedre kontrol med sygdommen.

Efterårets fugtige vejr er bestemt ikke Erling Rasmussens foretrukne, men igennem forløbet på Sundhedsskolen og hjælp fra blandt andre sygeplejerske Mette Bech M'hamsadji, får han og andre KOL-patienter træning og vejledning i at få bedre kontrol med sygdommen.

Sundhedsskolen går til kamp for de lokale lunger

Opsøgende tiltag giver bonus til borgere, der lider af KOL

Af
Simon Carlson

Norddjurs I Danmark findes der omkring 320.000 borgere, der lever med lungesygdommen KOL (Kronisk Obstruktiv Lungesygdom), men kun cirka halvdelen er ifølge Lungeforeningen klar over, at de har sygdommen.

Hos Sundhedsskolen i Norddjurs Kommune har de også oplevet, at det er vanskeligt at levere tilstrækkelig information til, at borgerne opsøger Sundhedsskolens tilbud for at få tjekket lungerne. Derfor er Sundhedsskolen de seneste uger rykket ud af lokalerne i Sundhedshuset i Grenaa for at besøge virksomheder, forsamlingshuse og supermarkeder i hele Norddjurs Kommune, hvor de tilbyder lungefunktionstest til borgerne.

Det er blevet til et hav af test af de lokale lunger, og samtidig bliver borgerne tilbudt at deltage i forløbet 'Et godt liv med sunde lunger'. Forløbet kører i første omgang i Grenaa, men bredes i løbet af efteråret ud til henholdsvis Ørum, Allingåbro og Auning.

Bare kom af sted

73-årige Erling Rasmussen er en af de borgere, der har valgt at tage imod tilbuddet. Han blev diagnosticeret med KOL i 2002, og det har siden udviklet sig til graden 'svær KOL', så han kun har cirka 25-30 procent af sin lungekapacitet tilbage. De procenter hjælper forløbet på Sundhedsskolen ham til at få mest muligt ud af.

"Der er jo ikke så meget luft tilbage, så det kan nogle dage være en kamp at komme i gang; særligt når det er fugtigt og regnfuldt. De dage kan det godt føles lettere bare at blive hjemme, men jeg tænker også, at jeg bliver nødt til at få de bedste ud af det, så det er bare med at komme af sted, og der er det altså godt med sådanne tilbud, som Sundhedsskolen tilbyder," fortæller Erling Rasmussen.

Genvinder kontrollen

Igennem det otte uger lange forløb møder deltagerne således op på Sundhedsskolen, hvor de dyrker forskellige former for målrettet motion, og derudover er deltagerne ude til forskellige aktiviteter såsom golf, krolf og petanque. Formålet er at skabe sociale aktiviteter, som samtidig er med til at aktivere og træne lungerne.

Forløbet på Sundhedsskolen har også en gennemgående aktivitet; korsang. Deltagerne har således dannet koret med det galgenhumoristiske navn 'KOL-koret', og det fører masser af positive effekter med sig, fortæller sygeplejerske på Sundhedsskolen Mette Bech M'hamsadji.

"KOL-koret er ikke behandling af sygdommen, men sangen hjælper til, at man lærer at udnytte sin lungekapacitet bedre. Det er vigtigt, fordig mange KOL-patienter bliver inaktive, fordi de mærker, at de hurtigt bliver forpustede, når de går ud, og så bliver det ret hurtigt angstprovokerende at gå ud og prøve noget motion. Koret er derfor en træning i at få noget kontrol med sin tilstand," forklarer Mette Bech M'hamsadji, inden Erling Rasmussen bryder ind.

"Og så er koret nogle hyggetimer ved siden af træningen, og det har faktisk stor betydning for, at man kommer af sted næste gang. Det giver socialt samvær, og det har alle mennesker brug for," fastslår Erling Rasmussen.

Fakta

Kronisk Obstruktiv Lungesygdom

Omkring 320.000 danskere lever med KOL, men kun halvdelen ved, at de har sygdommen.

De typiske tegn på KOL er hoste, åndenød, pibende/hvæsende vejrtrækning i mere end to måneder.

KOL er en kronisk sygdom. Hvis du får konstateret KOL, skal du leve med sygdommen resten af livet. Det er dog muligt at bremse sygdommens udvikling. Det kan du især gøre ved at stoppe med at ryge, tage medicin og træne.

Du kan finde ud af, om du har KOL ved at få lavet en lungefunktionsmåling hos din læge.

Kilde: www.lungeforeningen.dk

Publiceret 17 September 2019 07:00