Norddjurs Kommune afspærrede området med det våde sand, som ikke kunne bære, og gravede en rende, så vandet kunne slippe væk igen.

Norddjurs Kommune afspærrede området med det våde sand, som ikke kunne bære, og gravede en rende, så vandet kunne slippe væk igen. Foto: Søren Andersen

Folk sank i det bløde sand på stranden i Grenaa

Flere fik en dramatisk gåtur i hvad der lignede kviksand

Af
Søren Andersen

GRENAA De normale tilstande er tilbage på Katholm Strand syd for Grenaa, hvor man mandag oplevede, at sandet ikke kunne bære. Flere oplevede følelsen af at synke i og sidde fast i, hvad der betegnes som "kviksandslignende" sandbund.

Anette Frederiksen fra Grenaa var en af de personer, der fik en noget mere dramatisk gåtur ved stranden end forventet.

"Det var voldsomt. Jeg sank i til knæene, og min lille hund sank også i," siger hun til TV2 Østjylland.

Anette Frederiksen måtte kæmpe for at komme op af det våde sand.

"Min hund, Sille, kom selv op, men hver gang jeg forsøgte at komme op med mine arme, sank de jo også bare," siger Anette Frederiksen til TV2 Østjylland.

Anette Frederiksen sank ikke dybere end til knæene, og både hun og Sille slap med forskrækkelsen.

Forsøgte at advare

Værre gik det dog for et ældre ægtepar, der også gik tur ved vandet. Efter at Anette Frederiksen var sunket ned i sandet, forsøgte hun at advare de andre strandgæster.

Men hun nåede desværre ikke at få fat på ægteparret, før de også sank i det våde sand.

"Jeg mødte ægteparret, efter at de havde kæmpet en brav kamp for at komme op af sandet. De var begge sunket i helt til brystet og var fuldstændig rystede," siger Anette Frederiksen til TV2 Østjylland.

Hun fortæller, at ægteparret har besøgt stranden hver dag de seneste fire år, men aldrig har oplevet noget lignende.

"De blev simpelthen suget ned i sandet, fortalte hun mig. Det virkede som om, at det var en meget voldsom oplevelse for dem," fortæller Anette Frederiksen.

Også Lonnie Rasmussen fra Grenaa var på stranden mandag formiddag lige efter, at ægteparret var faldet i.

"Jeg har før oplevet, at man kan synke lidt i efter der har været højvande, men jeg har aldrig set det så voldsomt," siger Lonnie Rasmussen til TV2 Østjylland.

Hun fortæller også, at det var svært at gennemskue, hvor der var blødt, og hvor der ikke var.

"Man kunne se, at sandet var fugtigt, men man kunne simpelthen ikke se, at det var så blødt og usikkert at gå på," siger hun.

Lonnie Rasmussen nåede at blive advaret mod det våde sand og skrev selv en advarsel i en lokal Facebookgruppe, da hun kom hjem.

Området spærret af

Norddjurs Kommune blev gjort opmærksom på problemet og satte en afspærring op på stranden.

Forklaringen på fænomenet er, at havvandet er blevet fanget længere oppe på stranden af en stor sandrevle. Det har gjort, at sandet er blevet blødt og har mistet sin bæreevne. Kviksand er netop almindeligt sand, som mister sin bæreevne, fordi der strømmer vand op gennem sandet nedefra. Er sandet tørt, kan man gå på det uden problemer, men begynder grundvandet at strømme op nedefra i fordybningen, vil vandet tvinge de mange sandkorn fra hinanden, og de vil miste deres bæreevne.

Når sandet i fordybningen er blevet fyldt med vand, og der stadig strømmer vand op, bliver sandet nærmest flydende og kan ikke længere bære vægten af et dyr eller et menneske. Men for menneskers vedkommende burde det ikke gå så galt. Kviksand er nemlig kun farligt, hvis man går i panik og mister balancen, så hovedet kommer ned under sandet. Ligger man derimod helt stille, vil man langsomt flyde ovenpå, fordi kviksandets tæthed er større end kroppens. Når man er ovenpå, kan man lægge sig på ryggen og lave langsomme bevægelser ind mod den faste grund.

Kim T. Jensen, chef for vej og ejendomme i Norddjurs Kommune har over for TV2 Østjylland forklaret, at man en halv meter nede ville møde fast grund igen.

"Men mens har ventet på at finde fast grund igen, har folk utvivlsomt været forskrækket," siger han.

Kommunens medarbejdere gravede en rende på stranden, så vandet kunne trænge væk igen - og stranden blive til badestrand igen.

Publiceret 17 September 2019 14:32