Projektet omfatter 38 boliger, fordelt på 3 ejendomme i 3 plan samt parkeringspladser, grønne områder og et torveareal ud mod Slotsgade. Visualisering: ArcHus Arkitektfirma ApS

Projektet omfatter 38 boliger, fordelt på 3 ejendomme i 3 plan samt parkeringspladser, grønne områder og et torveareal ud mod Slotsgade. Visualisering: ArcHus Arkitektfirma ApS

Aalsrode Tømrerfirma A/S bygger nyt i Ryomgård Midtpunkt

Efter mange års tilløb sker der nu endelig noget i den såkaldt sorte firkant, som Ryomgårds hjerte har heddet i folkemunde alt for længe

Af
Lars Norman Thomsen

RYOMGÅRD Der bliver tale om en fuldstændig sanering og forskønnelse af den såkaldte sorte firkant i Ryomgård midtby, der omkranses af gaderne Vestergade, Slotsgade, Jernbanegade og Markedsgade, når maskinerne meget snart holder deres indtog. Den almene Boligorganisationen djursBO står bag opførelsen af 38 familieboliger i området.

Alle boligerne bliver energivenlige med sydvendte alterner/terrasser i varierende størrelser fra 55–109 kvadratmeter. Visualisering: ArcHus Arkitektfirma ApS

Alle boligerne bliver energivenlige med sydvendte alterner/terrasser i varierende størrelser fra 55–109 kvadratmeter. Visualisering: ArcHus Arkitektfirma ApS

Maskinerne starter med at rive en række ældre ejendomme ned, så der bliver plads til nybyggeriet.

Tømrermester Klaus Allermann fra Aalsrode Tømrerfirma A/S, der er totalentreprenør på projektet, siger:

"Vi har oplevet stor velvillighed fra Syddjurs Kommune, der har lavet en ny lokalplan for området, og som sidst i august har givet den formelle tilladelse til at igangsætte byggeriet."

Ifølge Klaus Allermann vil byggeriet være afsluttet om cirka to år.

Boliger til alle

De nye almene boliger bliver fordelt på tre boligblokke og opført i tre etager.

"Den samlede bygningsmasse har et bruttoareal på 2.900 kvadratmeter, og de enkelte lejligheder bliver i varierende størrelser på både to og tre værelser," fortsætter Klaus Allermann.

"De bliver derfor velegnede til både enlige, par og børnefamilier, og der etableres altaner, elevator, pulterrum og cykelskure."

Den månedlige husleje forventes at komme til at ligge på knap 4.500 kroner for en lejlighed på 55 kvadratmeter.

Bygningerne opføres i røde teglsten med døre og vinduer i basaltgrå nuancer. Projektet omfatter også en forskønnelse af arealet, hvor der arbejdes på en sammenhængende beplantningplan.

Gammel plan

Det er en gammel idé, der nu bliver til virkelighed.

Ryomgård Distriktsråd har været first mover på projektet de seneste fem år.

I samarbejdet har også deltaget Aalsrode Tømrerfirma A/S, Syddjurs Kommune, DjursBo, Kuben Management A/S og Archus Arkitektfirma ApS, og naturligvis projektudvikler Søren Melgaard, Rønde, indehaver af Melgaard Ejendomme som ejer de bygninger ud mod Slotsgade, som nu skal jævnes med jorden.

"Projektet vil give byen et løft, både hvad angår forskønnelse og for tilflytningen, set i lyset af beliggenheden tæt ved letbanen. Og med den igangværende modernisering af hele Jernbanegade med bl.a. ny rutebilstation, så tegner, det godt for byens udvikling," siger en tilfreds Kirting Olesen, formand for Ryomgård Distriktsråd.

Lokale underleverandører

De nye boliger er tegnet af ArcHus Arkitektfirma i Kolind og som rådgivende ingeniør er valgt LB Consult med afdeling i blandt andet Grenaa.

Rækken af underleverandører har således primært været lokale. Entreprisen for djursBO omfatter i øvrigt også to mindre projekter i Kolind, hvor der dels opføres tre blokke i et plan på hver to boenheder på Mejerivej,og dels seks boliger i en blok på to etager på Drasbeksgade.

Byggerierne i Ryomgård og Kolind er en del af et boligprogram, som nu rulles ud over Syddjurs Kommune i samarbejde med djursBO, og som også omfatter byggerier på Carl Th. Dreyersvej i Ebeltoft og Hovedgaden i Rønde.

Byrådet godkendte projekterne endeligt på seneste møde.

"De større byer får en tiltrængt indsprøjtning af boliger til billige penge med dette program, hvor også Hornslet er med. Her kommer der også et byggeri, det må vi ikke glemme," roste Socialdemokratiets gruppeformand Michael Stegger Jensen på det omtalte byrådsmøde.

Publiceret 11 September 2019 17:00