Kunst og kultur rettet mod børn kan få et løft i Grenaa efter den politiske behandling af arven fra Svend Carlo Svenningsen.

Kunst og kultur rettet mod børn kan få et løft i Grenaa efter den politiske behandling af arven fra Svend Carlo Svenningsen. Foto: Anne Bæk, Ritzau Scanpix

Kulturarv splittede politikerne

Flertal for at bruge arv til Grenaa på en blivende kulturinstallation og puljemidler

Af
Søren Andersen

GRENAA En arv kan ikke kun skabe splid i selv de bedste familier - den kan også splitte de lokale politikere i kommunalbestyrelsen i Norddjurs.

Den politiske strid gik på, hvordan pengene fra afdøde Svend Carlo Svenningsen skal bruges. Svend Carlo Svenningsen blev født i Grenaa 16. april 1921. Han døde i 2013 i Flensborg i Tyskland uden livsarvinger - og han testamenterede 1,177 mio. kr. til Grenaa Kommune - med den betingelse, at arven skal anvendes til formål, som bestemmes af den til enhver tid valgte borgmester i samråd med kultur- og fritidsudvalget.

Det harmonerer dog ikke med den kommunale styrelseslov, fordi borgmesteren ikke har plads i dette udvalg. Han har lov til at følge møderne, har taleret - men ikke stemmeret. Og han kan heller ikke omgøre en udvalgsbeslutning.

Derfor har processen rundet Kommunernes Landsforening, der har givet Norddjurs Kommune - som så har taget over efter Grenaa Kommune, som eksisterede, da testamentet blev udformet.

Hvad skal de bruges til?

Og hvad skal pengene så bruges til?

Venstres formand for udvalget for området, Lars Østergaard, foreslog et kunsthus ved Kulturhuset Pavillonen. Begrundet med, at der ikke er et ordentligt udstillingshus i Grenaa, fordi lysindfald ofte skaber problemer ved udstillinger i Baunhøj Mølle.

Det blev dog imødegået af socialdemokraten Bente Hedegaard, som ikke ville gå med til, at der skal bruges afledte driftsudgifter til et kunsthus.

"Det har vi ikke midler tid, og jeg må minde om, at der er tale om en engangsarv. Et kunsthus vil være udmærket, men sæt det dog på folkeaktier - som da Auning Kart Park blev til.

Til børn og unge

SF's Aleksander Myrhøj mente, at man skulle se på Svend Carlo Svenningsens ønske om at tilgodese børn og unge. Og han vil glæde sig til at se de kommende ansøgninger fra denne gruppe. Og mente, at et kunsthus ville være for smalt et projekt.

Karoline Bergkvist Søgaard, (S), ønskede heller ikke varige udgifter efter arven, men støttede ideen om at lade op til 200.000 kroner bruge på et enkeltstående værk og resten til puljemidler,

"Pavillonen skal koncentrere sig om musik. Et kunsthus vil koste os penge, og arven er en ekstraordinær indtægt, som vi ikke kan bruge på skoler og plejehjem," sagde SF's Mads Nikolajsen.

Da også DF's Diana Skøtt Larsen tilsluttede sig forslaget om 200.000 kroner til ét værk og resten i puljer, var flertallet for denne løsning i hus.

Også selv om Venstres Lars Østergaard replicerede, at man burde kunne finde penge til de udgifter, der følger med et kunsthus. Og Liberal Alliances Michael Vejlstrup ikke mente at have set kø af fotograferende turister ved Arnoldi-skulpturen på Randersvej.

Publiceret 10 September 2019 11:30