På Møllerup Gods, som ligger på Møllerupvej 24, Møllerup ved Rønde, bor Anne Sophie og Stig. PR foto

På Møllerup Gods, som ligger på Møllerupvej 24, Møllerup ved Rønde, bor Anne Sophie og Stig. PR foto

62 landmænd søger gæster til Åbent Landbrug

To gårde på Djursland åbner stalddørene i anledning af Åbent Landbrug

EVENT Hvad gør danske landmænd for klimaet? Søndag 15. september kan man få svaret, når 62 landmænd over hele landet tager imod nysgerrige, der gerne vil vide, hvordan danske landmænd kan producere fødevarer i verdensklasse med mindst mulig klimapåvirkning. På Djursland er der mulighed for at besøge to gårde.

Brug af ny teknologi til at gøde mere præcist, genanvendelse af dyrenes gødning til at producere biogas og etablering af minivådområder som renser drænvand for kvælstof og fosfor. Det er blot få eksempler på, hvad danske landmænd allerede gør for klima og natur.

Sidste år brugte 73.300 danskere landet over deres søndag på at se, hvordan et moderne dansk landbrug ser ud. I år er der plads til, at endnu flere selv kan se, hvorfor danske fødevarer er eftertragtede verden over.

En af de landmænd, der ser frem sig til at byde nysgerrige danskere indenfor til Åbent Landbrug er Lisbeth og Ib i Hornslet. På Heden Jersey har de en gård med malkekøer.

Parret er anden generation på gården, som de overtog i 1989. Ib står for det daglige arbejde med dyr og marker sammen med tre ansatte og Lisbeth er handicaphjælper. I stalden har de 152 malkekøer, som alle er af racen jersey, en lysebrun malkerace.

Køerne giver tilsammen 3.200 liter mælk pr. dag med 6,5 procent fedt og 4,25 procent protein. Arla henter mælken og kører den til mejeriet i Brabrand, hvor den bliver til yoghurt eller ost. Til gården hører der 126 hektar jord til. Det er næsten det samme som 252 fodboldbaner. På markerne dyrker de majs, græs og korn til enten dyrenes foder eller salg.

På Møllerup Gods, som ligger på Møllerupvej 24, Møllerup ved Rønde, bor Anne Sophie og Stig, som sammen har fire voksne børn. De overtog Møllerup Gods i 2002 efter Anne Sophies forældre, og har i dag flere ansatte, der beskæftiger sig med landbrug, skovbrug, jagt, hestepension, udlejning af ejendomme og events.

De nuværende bygninger er fra 1700-tallet og vedligeholdes løbende. På godset drives 500 hektar jord med rødsvingel, hvede, byg, raps og hamp, som anvendes til fødevarer, isolering og hudplejeprodukter.

Åbent Landbrug er gratis og der er noget for både børnefamilier, teenagere, pensionister, kødspisere og veganere, når landmænd over hele landet søndag 15. september åbner dørene kl. 10-16.

Allerede nu kan man på www.aabentlandbrug.dk finde information om de gårde, det er muligt at besøge.

-feldt

Publiceret 31 August 2019 21:00