Skifer overalt. Man holder fast i det gamle byggemateriale i Goslar - Harzens hovedby.

Skifer overalt. Man holder fast i det gamle byggemateriale i Goslar - Harzens hovedby. Foto: Søren Andersen

Her går skifer aldrig af mode

Mangeårige huse i Harzens største by er beklædt med skifer på både tag og facade - og materialet er ved at få et comeback i dansk byggeri også

Af
Søren Andersen

GOSLAR Harzens hovedby, Goslar, vidner om mange års velstand i den by, der tidligt blev et af de største danske feriemål, for derefter at miste pusten, men den er klar til et velfortjent comeback, og der tales stadig masser af dansk i de gamle gader med huse i raffineret bindingsværk.

De fleste huse i den gamle bykerne har mange hundrede år på bagen, og så forskellige stilretninger som gotik, barok, renæssance og romansk arkitektur er repræsenteret. Alt er så flot vedligeholdt, at Goslar i 1992 blev optaget på Unesco’s verdensarvliste.

Et særkende er, at mange huse er beklædt med skifer på både tag og facade, men da det lokale råmateriale ikke længere betragtes som værende godt nok, importerer man nu kvalitetsskifer fra Spanien og Kina. Resultatet af mange års håndværk og vedligeholdelse er en særpræget og smuk by, så det er en nydelse at slentre rundt i de smalle og kringlede gader.

Ren idyl med avanceret bindingsværk og blomsterkasser. Danskerne er vendt tilbage til Harzen for at nyde synet.

Ren idyl med avanceret bindingsværk og blomsterkasser. Danskerne er vendt tilbage til Harzen for at nyde synet. Foto: Søren Andersen

Stort set alle huse i byen er beklædt med skifer - på tage, på gavle, på kviste, på vægge, simpelthen overalt, meget fascinerende.

Men der er naturligvis en fornuftig grund til brugen af skifer, som er en finkornet, robust og meget smuk bjergart med stor holdbarhed. Faktisk kan en facade af skifer holde i mere end 100 år. Og så er den stort set uden vedligeholdelse. Og den gør, at husjeren ikke skal male det træværk, som udgør facaden, fordi den i stedet er dækket af skifer.

Bjergart

Skifer er en bjergart – altså en sten, og er dannet ved aflejringer af mudder for mange millioner år siden. Det karakteristiske og fordelagtige ved skifer er, at det kan kløves i tynde skiver – helt ned til få millimeter i tykkelse og i store plader. Den egenskab har gjort skifer til et populært byggemateriale i flere tusind år, særligt som tagdækningsmateriale, hvor det har vundet stor udbredelse. Men skifer er altså også velegnet som facademateriale. Og vinder mere og mere frem - også på danske byggepladser.

Men en facade af skifer kræver professionel erfaring. Fagfolkene uddannes stadig i stort tal i Harzen, fortæller vores grundige guide under en byvandring i Goslar.

For eksempel er det vigtigt at vide, at skifer kun må monteres med skruer og søm af kobber. Er de af et andet metal, vil skiferen nemlig revne. Ofte er søm og skruer også håndlavet, så en renovering løber op i pris. Det kan også ses på huspriserne.

Turguiden fortæller om sine egne erfaringer, da han havde fået øje på et byhus, som kunne købes for 25.000 euro. Men en håndværkerven, som blev bedt om at give et bud på, hvad en renovering ville løbe op i, vendte efter tre uger tilbage med et overslag - læg roligt 125.000 euro oveni. Så blev den ejendomshandel droppet.

Skifer er normalt sort eller gråblåt. Men man kan også få skifer i rødlige eller grønlige nuancer. Farven på skiferen varierer alt efter, hvilket stenbrud og hvor i verden det kommer fra. Der findes også kunstigt skifer, kaldet eternitskifer. Det er lavet af fibercement. Eternitskifer er billigere end naturligt skifer, men ser også anderledes ud. Og på vores guide kan vi forstå, at det materiale bruger man bare ikke i Goslar.

Til Harzen?

I mange år blev der lidt stille omkring bordet, hvis man fortalte, at årets feriemål var Harzen. Hvad der præcist gjorde Harzen fortjent til fordommene, vides ikke præcist, for danskerne strømmede gerne i en årrække til det lille bjergområde med campingteltet i bilens bagagerum. Men det, der var et af vores første store udenlandske ferierejsemål, blev siden glemt lidt i charterflyenes jetstrøm.

Hvorfor? Svaret blafrer lidt i vinden. Andre turistmål led samme skæbne - for eksempel Gardasøen og Mallorca. Og de steder har præcis som Harzen oplevet en renæssance i dag, hvor det igen er blevet in at tage til Harzen - som jo kun ligger få timers rejse fra den danske grænse.

De tysk-romerske kejsere holdt til her for hen ved tusinde år siden. Meget af byens rigdom stammer fra de nærliggende Rammelsberg-miner, hvorfra man helt frem i moderne tid hentede kostbare mineraler.

Kejserbyen

Men selv om det er næsten 1000 år siden, de tysk-romerske kejsere residerede her, markedsfører byen sig fortsat som Kejserbyen Goslar. Det var en stor by dengang. Den har haft 47 kirker, kapeller og klostre og været omgivet af en syv kilometer lang bymur, der var op til 16 meter høj og havde 51 tårne. Meget er fortsat bevaret.

Bindingsværk, ofte i to etager, og skiferbeklædningen er karakteristisk for de gamle huse, som blev bygget, da der blev hentet rigdomme op fra minen i Rammelsberg.

Goslar har i dag 51.000 indbyggere - det fornemmer man dog ikke, for de fleste attraktioner har hjemme i den gamle bydel. Det er et under, at byen ikke led større skade under anden verdenskrigs mange bombetogter over Tyskland, men det tæller også på plussiden, at byen havde en fornuftig tysk kommandant, som da amerikanerne nærmede sig byen ved krigens slutning, gik uden for byporten med det hvide flag hævet som tegn på overgivelse, og meddelte, at det ikke ville give mening at lade mange mennesker dø i krigens slutfase.

Publiceret 27 August 2019 12:23