Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) besøger Katrinedals Skole i København, onsdag den 14. august 2019. Det er hendes første besøg på en folkeskole i sin tid som minister.

Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) besøger Katrinedals Skole i København, onsdag den 14. august 2019. Det er hendes første besøg på en folkeskole i sin tid som minister. Foto: Niels Christian Vilmann, Ritzau Scanpix

Debat: God skolestart i Norddjurs

Af
Mads Nikolajsen

Formand for Norddjurs børne- og ungdomsudvalg (SF)

DEBAT Et nyt skoleår er startet. For de nye 0-klasser er alt jo nyt. Men også mange af de øvrige børn og unge og mange ansatte i Norddjurs folkeskoler møder op til en ændret skole. Skolerne i Grenaa og omegn hedder alle Søren Kanne børneby, og på Vestre, Østre, Søndre og Toubro/Mølle er eleverne samlet og har hejst flaget med det nye navn.

Også de store børn der starter på 7. klasse er startet i nye klasser. De to overbygningsskoler, Auning og Søren Kannes afdeling Søndre på Åboulevarden i Grenaa, sammensætter nye klasser, blandet af elever fra alle 0.-6. klasse skolerne i henholdsvis øst- og vest.

Jeg var gæst ved introduktionen for de nye 7. klasser på overbygningsafdelingen på Åboulevarden i Grenaa. For første gang også med eleverne fra Vestre og fra Ørum. Det var en rigtig positiv oplevelse: Unge til otte 7. klasser, med forventning og usikkerhed, samledes klassevis, og så fik alle 7. klasserne en særlig velkomst. Derefter samledes alle 7-9 klasser, mens resten af tiden gik med aktiviteter i den enkelte klasse. Skolen er ombygget til de ældste klasser og til vekslende arbejdsformer. Enkelte valgholds faglokaler mangler, og her må de unge så tage til Skolebakken eller Vestervej i Grenaa først eller sidst på skoledagen.

Norddjurs små børnebyer har vuggestue, børnehave, gæstedagpleje og folkeskolens 0-6 i samme enhed, og ofte på samme matrikel. Men hver børneby er forskellig, præget af hver sin lokale geografi og kultur. På min tur rundt på første skoledag var jeg i Allingåbro børneby. Her er næsten alle de ”nye børn” i 0.-klasse fra børnebyens daginstitution, så de flytter fra den ene bygning til den anden og møder nye voksne. Voksne, der har kunnet forberede overgangen. Andre børnebyer har et ”bredere” opland, Ørum børneby samler fra Fjellerup børnehave og Åparken i Ørum by, Vivild samler børn fra Nørager og Nordlyset.

I indskolingen har skoleåret nu en lidt kortere skoledag. Det er en justering af folkeskoleloven, som alle forligspartier aftalte i starten af 2019, inden der gik valgkamp i den. Det giver lidt mere tid til leg i SFO

Det er første år efter store omlægninger, men også store besparelser hos os. Så er det ekstra stærkt at opleve, hvor meget der gøres og hvor meget der lykkes for at vore børn og unge får en god skolestart.

Derfor en stor tak til alt personale og ledelse, der under pressede vilkår er lykkedes at give skoleår 2019-20 en god start!

God vind til de nye bestyrelser i de nye områder Grenaa & omegn (Søren Kanne), for område Midt (Ørum og Glesborg) og område Nord (Vivild, Allingåbro og Ørsted), og til bestyrelserne for Auning, Anholt og Djurslandsskolen. Alle har de påtaget sig en svær og vigtig opgave for vore børn og unge. Tak for det!

Publiceret 22 August 2019 19:27