Anne Lise Kirkegaard fortale levende om hendes mand, Ole Lund Kirkegaards forfatterskab og tegnekunst.

Anne Lise Kirkegaard fortale levende om hendes mand, Ole Lund Kirkegaards forfatterskab og tegnekunst. Pressebillede

Fornem fortællekunst fængede eleverne

Forfatteren Ole Lund Kirkegaards enke fortalte levende på skolen.com

Af
Søren Andersen

HOMÅ Eleverne på skolen.com i Homå syd for Grenaa fik sig for nylig en ganske særlig oplevelse. Skolen fik nemlig besøg af Anne Lise Kirkegaard, enke efter en af Danmarks mest kendte og skattede børnebogsforfattere i flere generationer, Ole Lund Kirkegaard.

Anne Lise Kirkegaard havde hørt om skolen.com gennem en forælder på årets Sløngelfestival i Skanderborg. Eftersom hun og hendes mand som unge lærere i en årrække var ansat på en lille skole med bare 60 elever, blev hun nysgerrig efter at se skolen i Homå, som er en skole i samme størrelse.

Hun udtrykte stor forundring og glæde over, at der stadig findes så små skoler i en tid, hvor skolerne bare vokser og vokser.

På skolen.com er man glade for Anne Lise Kirkegaards nysgerrighed, for egentlig er hun, som er sidst i halvfjerdserne, holdt op med at tage rundt og fortælle.

Fantastisk fortællekunst

Men hun gav denne dag en fantastisk opvisning i fortællekunst, som holdt alle elever fra 0.-9. klasse, samtlige lærere og nogle forældre tryllebundet i halvanden time uden pauser.

Her fortalte hun levende om både Ole Lund Kirkegaards forfatterskab og personlige liv. Med sig i en kuffert på hjul havde hun medbragt alle Oles originale tegninger, som hun hængte op i skolens sal i den rækkefølge, de var tegnet – fra bog til bog.

Eleverne på skolen, som selv har tegneundervisning hver uge, var derfor meget optaget af netop tegningerne og den perfektion, som de udtrykte. Ole Lund Kirkegaard tegnede aldrig med blyant, og han viskede aldrig ud. Han brugte altid en lille, tynd tusch, og hvis han tegnede forkert, røg tegningen i papirkurven.

Han blev ved, indtil den var der.

Anne Lise kunne endvidere fortælle, at Ole Lund Kirkegaard også var en glimrende maler, og at hun godt kunne forestille sig, at det var maleriet, der var kommet til at fylde, hvis Ole havde fået et længere liv, end det, han fik.

Alt for kort et liv

For med til historien hører jo, at Ole Lund Kirkegaard fik et kort liv, bare 38 år blev han. Anne Lise fortalte nøgternt om et alkoholmisbrug, der greb om sig, så det til sidst blev for vanskeligt for hende og de to døtre at bo sammen med Ole.

Eleverne sad så stille som mus, da hun fortalte om Oles endeligt i en snedrive på Barrit kirkegård, hvor han en vintermorgen i 1979 blev fundet død.

Anne Lise Kirkegaard tegnede med sin fortælling et billede af en enestående kunstner, en kærlig far, en fantastisk og anderledes lærer – men også en bestandigt søgende og ensom sjæl.

Eleverne havde før besøget forberedt en liste med spørgsmål, og der opstod også spontant nogle undervejs, som Anne Lise svarede beredvilligt på.

Det blev en ganske særlig og god dag på skolen.com.

Publiceret 19 August 2019 13:55

Borgerne høres om affaldsplanen

djursland De to kommuner på Djursland satser, i en ny affaldsplan, på mindre affald til forbrænding og mere affald til direkte forbrænding.

Affaldsplanen er i offentlig høring til og med 19. april, og man kan se planen på Reno Djurs' hjemmeside, hvor man også enkelt kan komme med sine kommentarer. Her skal man blot opgive navn og adresse og skrive sin mening, som andre kan se på siden og lade sig inspirere af.

På hjemmesiden er der en kort præsentation af de 12 temaer, affaldsplanen er bygget på. Her kan man få et hurtigt overblik.

Der er også mulighed for at dykke længere ned i de enkelte emner og at hente hele forslaget til affaldsplan.

Ønsker man at komme med et længere høringssvar, kan man sende det på mail til kommunerne eller Reno Djurs.

Inspirationsaften

Kommunerne og Reno Djurs inviterer også til inspirationsaften, hvor man kan fordybe sig i et eller flere af de 12 temaer i affaldsplanen. Den holdes torsdag 12. marts kl. 19-21 hos Reno Djurs i Balle. Tilmelding er nødvendig

"Inspirationsaftenen er for de nysgerrige og videbegærlige, som gerne vil et spadestik dybere. Formålet er at klæde interesserede godt på til at indlevere et høringssvar eller bare at gøre dem endnu klogere på affald og genanvendelse," siger Reno Djurs' direktør Morten Therkildsen.

-vik