Her gik det galt, da en norsk familie passerede letbaneskinnerne ved Albøge. En far og en søn blev dræbt.

Her gik det galt, da en norsk familie passerede letbaneskinnerne ved Albøge. En far og en søn blev dræbt. Foto: Ernst van Norde, Ritzau Scanpix

Debat: Det er ikke godt nok, Banedanmark

Af
Carl-Eric Würtz Pallesen

Nørrevang 2, Grenaa

S-medlem af kommunalbestyrelsen i Norddjurs

DEBAT Det er rystende at læse artiklen i Lokalavisen 16.7.19., hvori anlægsdirektør for Banedanmark, Steen Neuchs, forsøger at omgå problemerne på Aarhus-Grenaa banen med at ”det har aldrig været meningen, at bommene skulle være klar til åbningen af letbanen i april”, at ” der er blevet lavet rigtig meget andet, mens banen har været lukket” og ”det med bommene har ikke noget med sikkerheden at gøre”.

Hvis ikke bommene kunne være klar i april – skulle letbanen ikke være åbnet. Og jo – det har da i høj grad noget med sikkerhed at gøre, - ikke for selve toget, men dog for øvrig trafik der krydser banen. Ja der er blevet lavet meget andet end fokus på bomme – men hvad? Der har været masser af tid, og lidt mere forsinkelse i forbindelse med sikkerhedsetablering kunne nok accepteres.

Som jeg tidligere beskrev min tur med letbanen på første officielle kørselsdag – ”Letbanen er ikke klar til borgerne på Djursland” – så var det også ud fra et sikkerhedssynspunkt, idet vi under kørslen passerede de mange overkørsler uden bomme, og tanker kom op – ”Virker de”. Åbenbart ikke helt, for vi måtte standse før overkørsel på Torsøvej – pga bomanlægget ikke fungerede og en skepsis lurede. Om blink ved overkørslerne virkede, var lidt svært at se fra toget. Måske en ide at se på funktionen af blinkanlæg, der sikkert snildt kan moderniseres.

Letbanen skulle ikke være sat i gang før sikkerheden var 100 % - uanset om der skal køres 75 eller 100 kmt. Det kan ikke være rigtigt at det skal koste menneskeliv, at Banedanmark har ”lavet rigtig meget andet”. Penge til forbedring af sikkerhed på jernbanerne var allerede afsat i 2009 – 10 år!!! – ydermere har Grenaa-banen været lukket i mere end to år – hvor man havde fred og ro til opsætning af bomme og regulering af overkørsler.

Steen Neuchs – du kan ikke forklare dig ud af det her – det er katastrofalt – Banedanmark er blevet advaret og informeret om sikkerhedsmangler på banen flere gange. OG det er bekymrende for borgene i området.

Glad over at transportminister Benny Engelbrecht vil spørgsmålet om sikkerhed op.

Publiceret 18 July 2019 15:17