Djurslandgården er en fælles betegnelse for en række landbrug på Djursland, som i løbet af sommeren inviterer alle interesserede på gårdbesøg. Tirsdag eftermiddag var det Birthe og Peter Koch fra Glesborg, som viste rundt og fortalte om deres dagligdag.

Djurslandgården er en fælles betegnelse for en række landbrug på Djursland, som i løbet af sommeren inviterer alle interesserede på gårdbesøg. Tirsdag eftermiddag var det Birthe og Peter Koch fra Glesborg, som viste rundt og fortalte om deres dagligdag. Foto: Djursland Landboforening

Man skal ikke være så sart herude på landet

Djurslandgården er i fuld gang med at tage imod sommerens glade gæster. De fleste familier er gengangere.

Af
Sabrina Brohus

Djursland Landboforening

NORDDJURS "Hvad er det? "

Karen på syv år trykker på den lille brune cylinderformet genstand, som hun netop har fundet på gulvet. Hun vipper lidt med det hår, som stikker op af den. Alle kigger, men det er svært præcist at gætte, hvad det er, Karen har fået fat i.

"Det er lort. Man skal ikke være så sart herude på landet," lyder det fra Birte Koch, mens hun griner. Birthe og Peter Kock driver gården Ellely ved Glesborg. De har i mange år været en del af Djurslandgården, som er en fællesbetegnelse for fire landbrug på Djursland, som inviterer alle interesserede på gårdbesøg i sommerferieperioden. Et unikt koncept hvor værterne viser rundt på gården og fortæller om deres dagligdag. På Ellely hører der 95 hektar til, hvor der dyrkes majs og græs. Desuden bor der 135 jersey-køer på gården, som bliver malket ved hjælp af malkerobotter.

Djurslandgården er et hit

Det er tredje gang, at Erik og Randi Røder er på gårdbesøg på Ellely. De er lokale og bor til dagligt i Fjellerup, og har besøg af børnebørnene, tvillingepigerne Karen og Anna på syv år, fra Vamdrup.

"Der var tre ting, de ville i denne uge - samle sten, i Djurs Sommerland og så på gårdbesøg her. Vi troede faktisk slet ikke, at de ville afsted igen i år, men det ville de. Vi synes, det er et skønt sted, og det er ikke lige noget, som børnene oplever til dagligt," forklarer Erik Røder.

Tirsdagens besøg stod i bedsteforældrenes tegn. De fleste af dem har været her før. Gårdbesøget startede som altid med, at Birthe og Peter fortalte om gården, stedet og familien. Børnene fik en tur på traktoren, inden de gik i stalden, hvor der skulle gives hø, fodres og klappes på de daggamle kalve.

"De bider ikke. De sutter bare på dine fingre, fordi de tror, der kommer mælk ud," fortalte Birte Koch. Alle måtte hjælpe med at give kalvene mælk og vand, og stedets malkerobot blev vist frem.

”Spørg mig” stod der på ryggen af landmand Peter Koch, og den mulighed blev benyttet af både børn og bedsteforældre.

På med arbejdstøjet

Tvillingerne Anna og Karen kørte i pendulfart ned ad staldgangen med skovlen fuld af hø, mens et par større ”knejter” blev sat til at fodre køerne med en greb. Samtlige børn var allerede halvt inde i besøget godt beskidte, og bedsteforældrene kiggede på hinanden, grinede og blev enige om, at det nu var meget godt, at badet var opfundet. Karen var vældig begejstret for både traktor og fodring.

"Jeg kan godt lide at give hø, og det er sjovt at se køerne, der siger muuuuh. Det er det samme hver gang. Det kan jeg godt lide."

Djurslandsgårdens gårdbesøg fortsætter hele sommeren. Et gårdbesøg koster 50 kroner pr. person, men børn under 12 år er gratis. Man skal senest ringe til gården klokken 21 dagen i forvejen. Djurslandgårdens folder kan findes på udvalgte steder på Djursland, men den kan også hentes som pdf på www.landboforening.dk/djurslandgaarden. I folderen er der trykt en kalender, hvor man kan finde den gård og dato, som passer en bedst.

Publiceret 12 July 2019 11:00