Overtaci var kunstnernavnet, som Louis Marcussen tog efter han blev indlagt som psykiatrisk patient.

Overtaci var kunstnernavnet, som Louis Marcussen tog efter han blev indlagt som psykiatrisk patient. Pressebillede

Har du kunst af Overtaci hængende?

Psykiatrisk patient i 56 år - men også en anerkendt kunstner. Nu skal hans kunst udstilles i Grenaa.

Af
Søren Andersen

GRENAA Hænger der mon en Overtaci på en væg et eller flere steder i Grenaa og omegn?

Det er Else Vadsholm fra Grenaa Kunst- og Musikforening spændt på.

Foreningen er for tiden ved at planlægge en udstilling af Overtacis kunst - og der er iværksat en efterlysning af private ejere af Ovartaci-værker, med henblik på at låne værkerne til en udstilling i Baunhøj Mølle fra 2. august til 8. september.

"Det er lykkedes os at få lov til at låne værker af Ovartaci fra Museum Ovartaci i Aarhus, det lå indtil for nylig i Risskov på Psykiatrisk Hospital. Jeg synes det kunne være et spændende supplement til udstillingen, hvis vi kan vise værker af Ovartaci, som ejes af borgere på Djursland. Det kan være malerier, rygefantomer, skulpturer, dukker og andert," siger Else Vadsholm.

Psykiatrisk patient

Ovartaci var i en årrække på psykiatrisk plejeanstalt i Dalstrup på Djursland, så det kan være, at der er borgere i lokalområdet, som har nogen af Ovartacis værker.

Kunstneren Louis Marcussen, bedre kendt som Ovartaci, var indlagt Psykiatrisk Hospital, Risskov, og på Dalstrup, i 56 år fra 1929 til han døde 91 år gammel i 1985.

Han blev født i Ebeltoft. Hjemmet er velhavende, og Louis voksede op i en stor søskendeflok i en af Ebeltofts smukkeste ejendomme. Flere af hans søskende dør tidligt eller har forskellige handicaps. Allerede i sin ungdom er Louis optaget af yoga, buddhisme og litteratur. Han søger efter kontrol over krop og sind. Louis betegnes som en sky og tilbageholdende natur.

Emigrerer til Argentina

Efter folkeskolen kommer Louis i malerlære. Han får sit lærebrev som 19-årig i 1913 og arbejder derefter som håndværksmaler, indtil han emigrerer til Argentina i 1923. Louis får først job som maler i Buenos Aires sammen med en dansk rejsekammerat. Derefter vagabonderer han og sulter ofte. En tid opholder han sig hos indianere i junglen i de nordlige provinser. Dette har givet anledning til spekulationer om, hvorvidt han her har stiftet bekendtskab med rusmidler og lagt kimen til en psykose.

I 1929 vender han hjem til Ebeltoft og familien. Han må arbejde sig tilbage som kullemper på et fragtskib. Louis er paranoid og uligevægtig. Der går ikke længe, før familien føler sig nødsaget til at få ham tvangsindlagt.

Louis indlægges på anstalten i Risskov og får diagnosen skizofreni. Man har senere diskuteret, hvorvidt diagnosen var korrekt. Louis er psykiatrisk patient i de følgende 56 år.

Ti år på Dalstrup

I 1932 overflyttes Ovartaci til den psykiatriske plejeanstalt, Dalstrup nord for Grenaa. Her var han i ti år. I årene på Dalstrup er Ovartaci meget produktiv, først som håndværksmaler, og senere indleder han sit kunstneriske virke, som fortsætter til få år før hans død. Han bemaler bl.a. alle væggene på sit værelse med høje slanke kvindeskikkelser og skaber figurer og dukker.

I 1942 er Ovartaci i perioder vred, urolig og hallucineret. Personalet på Dalstrup frastødes af hans erotiske optagethed af de dukker, han fremstiller, og Ovartaci flyttes tilbage til Risskov.

Grenaa Kunst-og Musikforening sørger for, at der er alarm på Baunhøj Mølle mens udstillingen er i Grenaa. Og i udstillingens åbningstid er der kustoder på møllen.

"Hvis vi er så heldige, at der kommer værker frem i lyset, som vi får lov at udstille, vil Museum Ovartaci gerne have mulighed for at fotoregistrere og få dokumenteret værkernes historie," siger Else Vadsholm, som man kan kontakte, hvis man har et Ovartaci-værk, som man vil have med på udstillingen. Mail: Vadsholm@yahoo.dk eller telefon 30231681.

Publiceret 07 July 2019 00:00