!6-årige Kamilla Bligaard Jensen med sin nevø Mathias på skødet og omgivet af mor Ellen, papfar Kjeld og søster Anja og ikke mindst befrielsen i at være uden for sygehusets vægge.

!6-årige Kamilla Bligaard Jensen med sin nevø Mathias på skødet og omgivet af mor Ellen, papfar Kjeld og søster Anja og ikke mindst befrielsen i at være uden for sygehusets vægge.

Sommerlandet gav kærkomment afbræk fra hverdagen med sygdom

For 18. år i træk inviterede Lions familier med kræftramte børn på en dag langt væk fra sygehusets mure

Af
Simon Carlson

Djursland Det er churros og softice. Solskin. Lidt regndråber. Skrig af begejstring. Det er smil og hujen. Men mest af alt er det familietid.

16-årige Kamilla Bligaard Jensen lader øjnene hvile på sin familie, der sidder to bænkerækker længere væk under halvtaget i Djurs Sommerland. Hendes ene mundvig trækker op til et skævt, ømt smil.

"Jeg kan ikke huske, hvornår vi sidst har været på sådan en rigtig familietur sammen. Det er dejligt," siger hun henkastet.

Brat skifte

Siden efteråret sidste år har der ikke været plads til ret meget familietid for Kamilla. Eller det vil sige, familien har nok været tættere på end nogensinde før, men omstændighederne har været triste. Midt i det der burde været Kamilla Bligaard Jensens største oplevelse med et år på Frijsenborg Efterskole fik hun konstateret knoglekræft. Den farverige og livlige hverdag på efterskolen blev brat skiftet ud med en hverdag i de sterile gange på børnecancer-afdelingen på Aarhus Universitetshospital i Skejby.

I januar blev Kamilla Bligaard Jensen opereret, så den kræftramte knogle blev fjernet og erstattet. Derfor sidder Kamilla lige nu i kørestol. Det skal hun gøre en rum tid endnu, indtil benet er vokset ordentligt sammen.

Den seneste uges tid har Kamilla Bligaard Jensen ovenikøbet også måttet finde sig i at være isoleret imellem de samme fire kedelige vægge på grund af en infektion. Derfor er der bestemt ikke noget at sige til, at hun nyder den friske luft i fulde drag på en torsdag i juni, hvor Lions-klubberne i Aarhus for 18. år i træk har inviteret de sygdomsramte børn og deres familier på tur til Djurs Sommerland til et kærkomment afbræk i hverdagen.

"Det er befriende. Da jeg blev syg vidste jeg slet ikke, hvor hårdt det ville blive at være i behandling. Det er så dejligt at få frisk luft og se nogle andre mennesker end sygeplejersker og læger," forklarer Kamilla Bligaard Jensen.

Befriende dag

Resten af familien kan godt tilslutte sig den befriende følelse, det giver at få nogle timer uden for sygehusets mure og ikke mindst sygdommens klaustrofobiske livtag. Kamillas bror og fætter er stukket af sted i forlystelserne, mens mor, papfar, søster og lille nevø bare nyder. Kamillas mor Ellen sætter ord på.

"Selvfølgelig er det en rigtig hård tid. Jeg er indlagt sammen med Kamilla, og det sætter jo sit præg på familien, og derfor giver de her små afbræk en stor forskel. Det giver os tid til at være sammen uden al for meget tanke på sygdom. Det er vi meget taknemmelige for, " fortæller hun.

Kamilla Bligaard Jensen har godt tre uger tilbage af sin kemo-behandling, inden hun bliver udskrevet. Herefter venter sommerferien. Til august drager familien på ferie på Mallorca med Børnecancerfondens La Vida, der er et tilbud om et rekreativt ophold for familier med kræftramte børn.

Efter sommerferien starter Kamilla Bligaard Jensen igen op på Frijsenborg Efterskole.

Publiceret 24 June 2019 11:30