Henriette Niemann snakker med sine stressramte klienter i dette hjørne i kontoret på Kystvejens Erhvervscenter.

Henriette Niemann snakker med sine stressramte klienter i dette hjørne i kontoret på Kystvejens Erhvervscenter. Foto: Søren Andersen

Henriette får stressramte ud af hamsterhjulet

Stresscoach har selv været den hårde tur igennem

Af
Søren Andersen

GRENAA "Jeg elsker simpelthen mit arbejde og glæder mig hver dag til at møde mennesker, jeg kan hjælpe."

Ordene er Henriette Niemanns. 40 år og selvstændig stresscoach med kontor og bløde samtalestole i et hjørne på førstesalen i Kystvejens Erhvervscenter - med skov og natur så tæt på, at man næsten føler man sidder under træerne.

"Mit arbejde er at behandle stressramte - mænd og kvinder, unge, midaldrende og ældre - at hjælpe dem fri og give dem værktøjer til et liv uden stress," siger hun.

Hun har selv haft følelsen af at sidde fast i hamsterhjulet i en grad, så kroppen reagerer fysisk og dele af hjernen slår fra.

Men for halvandet år siden etablerede hun sit eget firma efter at have taget en stressoverbygning på en coachuddannelse. Først i Aarhus - men de sidste seks måneder med Grenaa som udgangspunkt. Her hvor hun er født og er vokset op.

Tager gerne turen til Grenaa

"Jeg var godt nok bekymret for, om folk ville komme helt herud på næsen, men det vil de heldigvis," siger Henriette, der har klienter, som gerne tager turen langt væk fra til Grenaa for at få et bedre liv, når de har erkendt, at der skal gøres noget.

Målgruppen er stor. Man anslår, at 430.000 danskere lider af stresssymptomer og at der hver dag er 35.000 på arbejdsmarkedet, som er sygemeldt på grund af stress.

"Hvorfor? Fordi vi lever et liv med maksimalt pres på. Vi har ikke plads til at mærke efter, om det nu i grunden er godt for os at leve sådan. Vi kan blive stressede både på arbejdspladsen og derhjemme, for det er samfundet generelt, der er på gale veje, så udviklingen skal vendes - og der er kun os selv til at gøre det."

Vi er altid på

Henriette peger på mobilen på skrivebordet og siger, at den er en af de største stressmotorer.

"Vi tror, vi altid skal være på. Altid være opdateret - men der sker altså ikke noget ved at slukke den og lægge den væk," siger hun.

Henriette blev i sin tid kontoruddannet hos Grenaa Kommune og har været ansat her i to omgange - i først syv og siden to år. Hun har også været selvstændig med en legetøjsbutik, som ikke overlevede finanskrisen.

Og har selv prøvet at være knækket af stress.

"Da fandt jeg ud af, at jeg var nødt til at gøre noget andet, at jeg var nødt til at lægge mit liv om."

Coachuddannelse

Hun tog en coachuddannelse og udbyggede med speciale i stress. I tidligere jobs havde hun nydt at tage sig af andre menneskers problemer og finde løsninger i samarbejde med dem - og det skubbede på lysten til at gennemføre coachuddannelsen.

"Det er ikke alle mennesker, der kan blive ramt af stress. Der er stor forskel på at have travlt og så være stresset. Det er faktisk sundt for os mennesker at have travlt i perioder, men ikke hele tiden. Og får man først fysiske symptomer, skal man være på vagt. Der er jo ingen virksomheder, som bevidst vil have deres medarbejdere til at blive stressede, men et godt råd til dem er, at de skal give de ansatte mulighed for at koble fra og give dem pauser i den travle arbejdsdag. Bare fem minutter i timen vil gøre underværker og give mulighed for at lave noget rart. Ud at trække lidt frisk luft eller en snak med kollega."

Også unge får stress

Henriette har klienter, som er ganske unge - 18-20 år.

"De føler, at de skal præstere hele tiden. De bliver hele tiden testet, målt og vejet - og de er altid på de sociale medier. Men ikke alle kan holde til det. Vi andre har måske også altid følt, at man skal kunne det hele på én gang - uden at overveje hvad der måske er det bedst for én selv."

Når klienterne dukker op hos Henriette er de selv så afklaret om deres stress, at de har ledt efter hjælp og fundet hende på nettet. De møder op til en vejledning og værdiafklaring. Samtalerne varer typisk fem kvarter og hele forløbet fire måneder. I starten en gang om ugen, senere hver anden eller tredje uge.

"Målet er for mig at holde dem fast på sporet til et bedre liv. At give dem værktøjerne til at sige fra, fordi de skal ændre noget i deres liv. Alle forløb er individuelle og ikke to klienter behandles ens," siger hun.

Henriette føler, at der er blevet taget godt imod hendes virksomhed.

"Det er en supertanker, der skal løbes i gang, men jeg glæder mig over at se klienter gå gladere herfra. Det kan være voldsomt og følsomt at få lukket op - men jeg elsker, når lyset vender tilbage i deres øjne. Så ja, jeg elsker mit arbejde - også selv om det ikke er et 9-15 job, for jeg åbner mine døre, når folk har brug for det - uanset om det er aften, lørdag eller søndag."

Publiceret 18 June 2019 00:00