Marcus William Brochdorff Espersen (tv.), Stine Dam Hoffmann og Valdemar Böhm Enemark er klar til at tage de første skridt op ad karrieretrappen, efter de officielt har startet virksomheden, der skal føre den gode idé fra iværksætterkonkurrencen ud i den virkelige verden.

Marcus William Brochdorff Espersen (tv.), Stine Dam Hoffmann og Valdemar Böhm Enemark er klar til at tage de første skridt op ad karrieretrappen, efter de officielt har startet virksomheden, der skal føre den gode idé fra iværksætterkonkurrencen ud i den virkelige verden.

Viden Djurs-studerende vil revolutionere byggebranchen

Eksotiske træers egenskaber har kastet tre kommende studenter ud i et iværksætter-eventyr

Af
Simon Carlson

"Igennem hele forløbet har vi sagt til os selv flere gange, at det virker lidt godt til at være sandt. Det virkede underligt, at der ikke var andre, der havde fået den her idé.

Men den er tilsyneladende god nok. De tre studerende på HTX på Viden Djurs Valdemar Böhm Enemark, Stine Dam Hoffmann og Marcus William Brochdorff Espersen har fået en rigtig god idé, som de netop er blevet hædret for til Danmarksmesterskabet i Entreprenørskab. De tre studerende kan kalde sig danmarksmestre i sporet Science & Technology, mens det blev til en fornem andenplads i det samlede regnskab om danmarksmesterskabet. Vejen dertil hedder kapok.

Eksotisk opdagelse

Kapok er et træ, der vokser på jordens sydlige halvkugle. Træet kan blive op mod 70 meter højt, og deroppe i toppen vokser træets frugter, hvis inderside har en tæt hårbeklædning, som minder om bomuld. Materialet bliver allerede i dag brugt til fyld i blandt andet andet dyner og puder, men de tre studerende fra Viden Djurs har opdaget et andet og hidtil uudnyttet potentiale i materialets isoleringsevne. Gennem længere tids udvikling er det blevet til produktet Isowell, og efterhånden som kapoktræets egenskaber er blevet udsat for lidt af hvert, er de tre iværksætteres optimisme gradvist steget.

"Vi har hele tiden forholdt os sådan til materialet, at der måtte være et eller andet sted, der var noget galt, men hver gang vi har lavet test, så er vores tvivl blevet modbevist, og vi er blevet bekræftet i, at vi har et materiale, der kan bestå alle de forsøg, vi udsætter det for," forklarer Valdemar Böhm Enemark, Stine Dam Hoffmann og Marcus William Brochdorff Espersen.

Det rigtige sted

Den spæde idé til Isowell er opstået igennem idé-konkurrencen 'Da Vinci', som afvikles under Fonden for Entreprenørskab. Det var dog ikke lutter lovende ord, som de tre studerende blev mødt med, da de præsenterede deres idé for konkurrencens dommere. Der var lidt for mange løse ender, der endnu ikke var bundet sløjfe på, men gruppen trives ganske godt med lidt modgang, og når man har følelse af at være på sporet af noget stort, så er det bare med at fortsætte.

Til at agere både opildner og djævlens advokat har gruppen haft deres underviser Jørgen Faurholdt Jensen ved deres side gennem hele forløbet. Han har igennem mange års erhvervserfaring kunnet spotte de faldgruber, som de tre studerende kunne ryge i med deres nye produkt, men efterhånden som det stod mere og mere klart, at de tre havde fat i noget, har Jørgen Faurholdt Jensen skubbet på for at få dem til at føre Isowell ud i virkeligheden.

"Vi kan virkelig tale om, at gruppen er på det rigtige sted på det rigtige tidspunkt," siger Jørgen Faurholdt Jensen med henvisning til, at det også for mange år siden blev forsøgt at lave isolering med kapoktræets fibre. Dengang havde man dog ikke den nødvendige teknologi til eksempelvis at gøre materialet tilstrækkeligt brandsikkert.

"Den teknologi fandtes simpelthen ikke for bare fem-syv år siden, og det er bare en af årsagerne til, at jeg tror på, at der er et enormt potentiale i det her produkt. For mig er der ingen tvivl om, at det kan konkurrere med de eksisterende isoleringsmaterialer. Jeg forestiller mig, at der er mange håndværkere, der vil blive glade for at arbejde med det her og slippe for, at det klør alle steder efter at have arbejdet en varm sommerdag med glasuld," vurderer Jørgen Faurholdt Jensen.

Store forhåbninger

Potentialet tror Valdemar Böhm Enemark, Stine Dam Hoffmann og Marcus William Brochdorff Espersen da også så meget på, at de nu officielt har startet deres egen virksomhed. Den kommende tid bliver således umådeligt travl for de tre studerende som først og fremmest skal have overstået deres studentereksamener. Dernæst bliver tiden dedikeret til at tale med investorer og finde produktionsfaciliteter, der kan begynde at udbrede Isowell.

"Vi tror selvfølgelig meget på det. Det er et naturligt og bæredygtigt produkt, og det er jo rigtig meget oppe i tiden rent politisk. Det kan være med til at åbne en masse muligheder. Derudover synes vi jo, at vores produkt har så mange åbenlyse fordele, så selv om vi naturligvis skal passe på med at sætte forhåbningerne alt for højt, så vi tror faktisk på, at vi har fat i noget her, der kan revolutionere markedet," lyder det optimistisk fra de tre studerende og nu iværksættere Valdemar Böhm Enemark, Stine Dam Hoffmann og Marcus William Brochdorff Espersen.

Fakta

Fra kapok til Isowell

Frugterne fra kapoktræet bliver høstet og fra deres inderside bliver fibrene udvundet og omdannet til isolerende puder, som man kender det fra eksisterende isoleringsmaterialer. Ifølge de tre nyslåede iværksættere er Isowell dog både lettere, blødere og mindre irriterende for huden end andre materialer. Deusuden er kapok-fibrene fra naturens side belagt med en voks, der gør materialet særligt resistent over for fugt.

Publiceret 14 May 2019 07:00