Debat: Havnens generalforsamling minder om et dårligt teaterstykke

Af
Paul-Werner Johnsen

Ellekrogen 5, Grenaa

DEBAT Først et stort tillykke med det flotte resultat for 2018, som Grenaa Havn A/S bestyrelse fremlagde på generalforsamlingen 29. april 2019. En omsætning på 59 millioner kr. og et overskud på hele 15 millioner kr. Rigtig flot. Mange andre havne og firmaer er helt sikkert meget misundelige. Og der blev sagt at overskuddet vil blive brugt til nye investeringer i mere kajplads og andre ting i blandt andet Sydhavnen. Så rigtig fint og en fornuftig beslutning.

Når det er sagt er min oplevelse af generalforsamlingen (det er første gang at jeg deltager) at den minder om et dårligt teaterstykke. Dirigenten var valgt på forhånd og der blev ikke udleveret en dagsorden eller et regnskab, kun til de personer der repræsentere Norddjurs Kommunal bestyrelse ( kapitalejerne).

Der lærte jeg så et nyt udtryk. Her gik jeg og troede at gennem mit ejerskab af Grenaa Havn at jeg også var kapitalejer, men nej. Det er kun medlemmer af Norddjurs Kommunal bestyrelse, der kan stille spørgsmål til beretningen og regnskabet. Sådan er vedtægterne for Grenaa Havn A/S, og det bliver man nødt til at acceptere. Andre tilhøre kan ikke stille spørgsmål eller komme med kommentarer.

Derfor er det meget vigtigt, at der kommer en opdatering af de her vedtægter, så de kommer på 2019-niveau. Det her er helt til grin.

Man kan jo også få den tanke, at de her spørgsmål og kommentarer, som bliver stillet fra medlemmer af kommunalbestyrelsen er fabrikeret til dagens anledning, for det er jo nogle standardting som der bliver kommenteret på, som tak for en god beretning, vi bakker om den linje som bliver ført osv. Jeg vælger så at tro, at spørgsmålene ikke er fabrikeret til dagens anledning.

Formand Bent Hansen var på valg og ønskede genvalg. En person som Bent Hansen med den store skade, som han har påført Norddjurs fortjener absolut ikke en sådan formandspost. Men det handler jo om politisk kammerateri.

Lars Møller fra Socialdemokratiet repræsenterer LO Norddjurs i havnens bestyrelse og ønskede også genvalg. Det kommer ikke bag på mig.

Hvorfor LO Norddjurs har en plads i bestyrelsen har jeg svært ved at forstå. Men det står også i vedtægterne. Jeg har svært ved at se hvilken fordel, at jeg som medlem af LO Norddjurs har ved at Lars Møller sidder i havnens bestyrelse. Som jeg ser det, arbejder Lars jo ikke for, at der kommer mere åbenhed omkring de ting, der sker på Grenaa Havn.

Claus Wistoft, tidligere borgmester i Syddjurs, valgte at trække sig ud af Grenaa Havns bestyrelse. En fornuftig beslutning. Claus har ikke imponeret mig særligt meget. Han bliver erstattet af folk med nogle ganske gode kompetencer.

Grenaa Havn offentliggør som de skal deres årsrapporter på nettet. Dem kan man som tilhører heller ikke stille spørgsmål til. Hvilket jo vil være meget relevant på et generalforsamling.

Formand Bent Hansen sagde, at hvis det var ting, som man gerne ville at drøftet så kunne man komme og tale med ham efter den ordinere generalforsamling. Jeg spurgte ham om at jeg kunne se at ledelsesvederlaget til direktionen var steget fra 2.652.337 kr. i 2016 til 2.949.840kr. i 2017. altså en stigning på knap 300.000 kr. Det falder så med næsten det samme beløb i 2018.

Hvad det skyldes? Ja, han skulle ikke stå og diskutere løn med mig. Nej, det var heller ikke det jeg spurgte om, og det var heller ikke mit ønske. Det var forskellen fra år til år, som jeg synes var en bemærkning værd. Men det ville han absolut ikke svare mig på.

På dagsorden var der et forslag om hvordan at man kan skabe lidt mere åbenhed om det, der sker på Grenaa Havn A/S. Det skal diskuteres på et senere bestyrelsesmøde. Og der er da helt klart plads til forbedring.

Man bliver nødt til at stoppe op og stikke en finger i jorden. Vi taler om en havn, der omsætter for 59 millioner kr. om året. Der kommer nogle skibe, som bliver lastet og losset, og der kommer nogle borerigge, som skal repareres. Hvor svært kan der være?

Vi bliver nødt til at tage hensyn til konkurrencen - bliver der sagt fra bestyrelsens side. Det er jo altså ikke Mærsk eller Novo Nordisk, der omsætter for flere hundrede milliarder kr. vi taler om. Men en lille havn på spidsen af Norddjurs, der gør det ganske godt. Så lad da ejerne ( borgerne her i Norddjurs) få et lidt større indblik i det.

Bølgerne gik ind i mellem højt på generalforsamlingen. Et udtryk for, at tingene kan gøres meget bedre. Det får vi forhåbentlig at se på næste års generalforsamling.

Publiceret 02 May 2019 14:34