Formanden for Grenaa Fiskeriforening, Anders Nymann Jensen, aflagde formandsberetning, mens dirigent Morten Hansen lyttede til.

Formanden for Grenaa Fiskeriforening, Anders Nymann Jensen, aflagde formandsberetning, mens dirigent Morten Hansen lyttede til. Foto: Søren Andersen

Grenaa-fiskere rammes af bøvl med kontrol

Uenighed om regler og vilkår - og hvad der skal tælles med som fangst og udsmid

Af
Søren Andersen

GRENAA Onsdag før påske er der tradition for, at Grenaa Fiskeriforening afvikler sin årlige generalforsamling.

Og dette års formandsberetning fra den lokale fiskeriforeningsformand, Anders Nymann Jensen, var præget af det bøvl, som fiskerne udsættes for i form af kvoter, tilsyn, rapportering og kontrol. Hvad der skal tælles med som fangst og hvad der skal registreres som udsmid.

Den skriftlige beretning blev mundtligt suppleret med de oplevelser, som Anders Nymann Jensen selv har været ude for, når Fiskerikontrollen har været ombord på hans kutter. Det har givet oplevelser, som i mange tilfælde ikke har været præget af den store enighed, kan man vist godt konkludere.

Formanden for Danmark Fiskeriforening, Svend-Erik Andersen, gæstede også dette års generalforsamling - og han gav langt hen ad vejen Anders Nymann Jensen ret i, at der er stor usikkerhed på kontrolområdet. Men nævnte i samme forbindelse, at fiskeriministeren har understreget, at danske fiskere ikke skal behandles hårdere end fiskere i andre lande.

"Jeg har hørt om en kutter, hvor man to gange væddede en kasse øl med kontrollen, fordi der var uenighed om, hvem der havde ret. Tredje gang det skete, ville kontrollen ikke længere vædde," sagde han.

Ringeste minister nogensinde

I sin beretning var Anders Nymann Jensen hård ved fiskeriminister Eva Kjer Hansen, (V).

"Den minister, vi har nu, er nok den ringeste, vi nogensinde har haft. Første gang hun havde jobbet, lukkede hun for fiskeri i det meste af østlige Kattegat uden nogen faglig baggrund - bare på et udtryk af "her kommer jeg - se hvad jeg kan". Når man lukker et fiskeriområde uden faglig baggrund eller af en anden grund, skal man passe på," sagde Anders Nymann Jensen.

Svend-Erik Andersen ville i sin kommentar til formandsberetningen ikke sige til citat, hvad han mente om fiskeriministerens kvalitet eller mangel på samme.

"Men vi glæder os til et folketingsvalg. Så må det være slut med at bruge dansk fiskeri i indenrigspolitiske slagsmål. Vi lider under, at ministeren ikke har styr på sit flertal, ministeriet har ikke styr på sine styrelser og styrelserne har heller ikke styr på, hvad de skal have styr på," sagde Svend-Erik Andersen.

Han opfordrede til at bruge flere kræfter på at kende konsekvenserne ved et Brexit - end på at give fiskeriministeren næser.

Brexit vil mærkes i Grenaa

"Brexit får også betydning i Grenaa. Hvis dansk fiskeri mister fangstmuligheder i britisk farvand, vil det give et pres på de indre danske farvande, når fiskerne herfra søger andre steder hen for at fiske," sagde Svend-Erik Andersen.

Lokalt kommenterede Anders Nymann Jensen de planer, som der fra politisk hold er luftet om at indføre en fiskeriauktion for turister, fordi man vil have mere liv i Sydhavnen i Grenaa.

"Man havde gerne set den i gang i dag her onsdag før påske, men det afviste vi af flere grunde, blandt andet at vi skulle have generalforsamling. Men hvad hvis fiskene ikke blev solgt i dag? Så er der langt til tirsdag efter påske før man kan afsætte dem til anden side. Hvem skal tage tabet, lød spørgsmålet fra formanden for Grenaa Fiskeriforening, der også savnede markedsføring af initiativet - og pegede på, at hvis man ønsker flere mennesker på havneområdet, er det ikke sagen, at der ikke er offentlige toiletter.

Mere konkurrence, tak

Anders Nymann Jensen så gerne øget konkurrence på opkøb af fisk.

"Sidste sommer var der en hollænder, der bød på vores hummere, og jeg er sikker på, at priserne fik et lille pif opad, men vores omsætning er ikke stor nok til flere opkøbere," sagde Anders Nymann Jensen, der også på dette års generalforsamling slog et slag for, at fisk fanget i det østjyske, også spises her - for eksempel af de mange aarhusianere.

Formandskollegaen fra Bønnerup Fiskeriforening, Per Skødt Hansen, fortalte , at der også i Bønnerup er for få fiskere og fisk til rentabel drift.

"Er det på tide at slå de to fiskeriforeninger sammen. Vil der komme noget godt ud af sammenlægning af to foreninger, der har det skidt", spurgte han - uden at få svar.

Men helt skidt så det trods alt ikke ud for økonomien i Grenaa Fiskeriforening, der lander med et overskud i 2018 på 60.323 kroner. Fiskeriforeningen er 124 år gammel, så der er et 125 års jubilæum stærkt på vej.

Der var genvalg af formand Anders Nymann Jensen og bestyrelsesmedlemmerne Morten Hansen og Henning H. Jensen.

Publiceret 17 April 2019 00:00