Birthe Stengård Frank slænger sig i et af de lyse og hyggelige feriehuse, der er årsagen til den fine nominering til Dronningens ferieby.

Birthe Stengård Frank slænger sig i et af de lyse og hyggelige feriehuse, der er årsagen til den fine nominering til Dronningens ferieby.

Handicapvenlig ferieby nomineret for at være helt normal

Den omfattende renovering i Dronningens Ferieby står til hæder sin tilgang til tilgængelighed

Af
Simon Carlson

Grenaa Der er lige støttehåndtagene på toiletterne, men ellers er der ingen iøjnefaldende ting i den lille lyse feriehytte, der vidner om, at den er skabt til gæster med nogle særlige behov.

Vi er i Dronningens Ferieby i Grenaa, hvor feriehusene for nogle sæsoner siden gennemgik en større renovering. Det store projekt, der omfattede de 44 feriehuse i feriebyen har de også fået øje på hos 'Renover-prisen', som siden har 2013 har haft som mål at hylde de allerbedste renoveringsprojekter rundt om i landet.

Prisen uddeles til september, og med hæderen følger også 100.000 kroner. Det er derfor en stolt manager i Dronningens Ferieby Birthe Stengård Frank, der modtog beskeden om nomineringen.

"Det er da fedt, at der bliver lagt mærke til det, og det bekræfter os da også i, at vi har gjort det rigtigt og gjort det på en god måde, da vi skulle i gang med at lave renoveringerne," siger en glad Birthe Stengård Frank.

Søger normalen

Det er nemlig i høj grad gæsterne, der har fået lov at bestemme, hvordan husene skulle indrettes og hvilke ting, der fungerede, og hvilke der ikke gjorde. Gæsterne i Dronningens Ferieby er primært mennesker med forskellige former for handicap, og derfor blev en lang række mennesker med handicap indbudt til at benytte et prøvehus, før renoveringerne gik i gang. Efterfølgende skulle de give deres besyv med og komme med forslag til forbedringer og alternative løsninger.

Det har ført til de 44 feriehuse, der mest af alt bare emmer af normalt.

"Det er ofte sådan, at mennesker i kørestol ikke på den måde ser sig selv som handicappede, og noget af det der kan holde handicappede væk fra et sted, det er hvis det ligner et plejehjem eller en institution. Man vil gerne være et sted, der er så normalt som muligt, og der synes jeg bare, det er lykkedes rigtig godt at skabe nogle finesser, der er med til at give en god følelse," fortæller Birthe Stengård Frank.

Det har ført til detaljer som hæve-sænke funktioner ved spisebordet, i køkkenet, ved komfuret og en ovnlåge, der glider ind under ovnen ved åbning, så man ikke brænder lårene, hvis man for eksempel sidder i kørestol.

"Det er simpelthen så smart. Jeg tror producenten har solgt mange af dem, for der er virkelig mange gæster, der spørger efter dem," siger Birthe Stengård Frank med et smil og fortsætter:

"Vi får rigtig mange tilbagemeldinger fra gæster, der synes, det er fantastisk skønt at bo i husene. Siden renoveringen har vi simpelthen fået et kæmpe boom, og jeg tror, det har noget at gøre med, at selv om det er tilgængeligt og handicapvenligt, så er det ikke det man bider mærke i inde i husene. Det er bare nogle lækre huse," konstaterer Birthe Stengård Frank.

Uden for sæsonen

I øjeblikket er Dronningens Ferieby ved at forberede sig på snarlige højsæson. I de store sommeruger er der allerede udsolgt, blandt andet på grund af de mange tilbagevendende gæster. Feriebyen er derfor i gang med tankerne på, hvordan man bliver et endnu mere attraktivt sted uden for sæsonen, og derfor er planerne om en udvidelse af Dronningens Ferieby sat i værk.

Det summede ikke ligefrem af sommer, da vi besøgte Dronningens Ferieby, men i Birthe Stengård Frank og resten af personalet i feriecenteret er allerede ved at være klar til sæsonen, hvor masser af tilbagevendende gæster allerede har meldt deres ankomst til sommer.

Det summede ikke ligefrem af sommer, da vi besøgte Dronningens Ferieby, men i Birthe Stengård Frank og resten af personalet i feriecenteret er allerede ved at være klar til sæsonen, hvor masser af tilbagevendende gæster allerede har meldt deres ankomst til sommer.

"Vi har et stykke jord her ved siden af os, og der vil vi gerne bygge nogle storhuse. Vores nuværende huse er 75 kvadratmeter, men vi mangler større huse til større grupper eller institutioner. Det vil være rigtig godt for os med nogle huse, hvor der kan bo gæster med handicap og deres hjælpere. Det er vores næste step, så vi har lavet planerne og et koncept med fem storhuse og en aktivitetshal. Det er også sådan noget, der skal være med til at styrke os uden for højsæsonen," forklarer Birthe Stengård Frank.

FAKTA

Renover-prisen

RENOVER prisen er stiftet af Realdania og Grundejernes Investeringsfond med henblik på at anerkende renoveringsprojekter, der er med til at vise vejen for, hvordan man bedst løser den samfundsmæssige opgave, det er at få opdateret den eksisterende bygningsmasse i Danmark. Vinderen af RENOVER prisen modtager en prisstatuette og 100.000 kroner. Pengepræmien er tiltænkt en fest for de involverede parter i projektet eventuelt med deltagelse af beboere/naboer. Overskydende penge kan bruges til andet, der er relateret til projektet.

Dronningens Ferieby er tegnet af arkitekt Erik Korshagen og blev opført i 1990 af Scleroseforeningen.

Publiceret 08 April 2019 11:30