Den foreløbige rapport om forholdene på Skolen.com er nu kommet efter Undervisningsministeriets tilsyn.

Den foreløbige rapport om forholdene på Skolen.com er nu kommet efter Undervisningsministeriets tilsyn. Foto: Søren Andersen

Skolen.com får påbud af ministerium

Der har været problemer med inhabilitet og tavshedspligt på privatskolen i Homå - men forælder finder også lyspunkter i rapporten

Af
Søren Andersen

HOMÅ Privatskolen Skolen.com i Homå syd for Grenaa overholder ikke friskoleloven. Det slår Styrelsen for Undervisning og Kvalitet fast i et påbud til skolen. Påbuddet kommer efter klager fra en stribe forældre til tidligere elever på skolen til ministeriet - og efter de samme forældre valgte at stå frem med deres kritik i Grenaa Bladet og Radio24syv.

Skolen.com får et påbud, der skal sikre, at der ikke forekommer inhabilitet i ansættelserne på skolen. Derudover skal skolen sikre, at der ikke sker brud på tavshedspligten og at det er den enkelte lærer og underviser, som skal underrette de rette myndigheder, hvis der er problemer for et barn. Her var praksis på skolen, at det korrdinerede skoleleder Kristina Holt.

Centralt i sagen er, at Skolen.com deler adresse med og lejer sig ind hos Meditationscentret Munach, som drives af skolelederens mand, Jørgen Høher. Her påpeger Styrelsen for Undervisning og Kvalitet risikoen for, at skolen kan komme i et afhængighedsforhold til lederen af Munach Meditationsskole.

Skolen.com skal senest 8. marts svare ministeriet på den foreløbige vurdering, som er resulteret i en 21 sider lang rapport, hvor sagens forhold beskrives.

Forkælet lille prinsesse

Forældrene har blandt andet klaget over, at Jørgen Høher var involveret i skolens pædagogiske arbejde.

»Vores børn blev diskuteret med Jørgen Høher uden vores samtykke. Vi opdagede, at Jørgen Høher havde skrevet til skolelederen, hvordan de ansatte skulle meditere med vores barn. De skulle meditere ’på’, at hun var en forkælet lille prinsesse,« fortalte en af de kritiske forældre Pil Maagaard, der har haft to børn på skolen.

Og det er ifølge Styrelsen for Undervisning og kvalitet et brud på Friskoleloven, da skolelederen ikke har overholdt tavshedsspligten.

Familie ansat

Påbuddet om at være opmærksom på inhabilitet i ansættelsesager kommer efter, at forældrene fortalte, hvordan de fleste ansatte på skolen var forbundet på kryds og tværs. Skolelederen ansatte blandt andet sin partners ekskæreste, sin ekspartners nye kæreste, dennes nye kærestes barn og dette barns mor. Og det kan give tvivl om skolelederens upartiskhed, skriver Styrelsen for Undervisning og Kvalitet.

I forbindelse med medieomtalen fortalte en lang række forældre derudover om, hvordan skolen prøvede at kanalisere dem hen til skolelederens mands meditationscenter.

Husk lyspunkterne

Mens Skolen.com vil vente med at kommentere på rapportens indhold til man har svaret ministeriet, så peger Frank Erichsen, der har børn på skolen og plads i skolens bestyrelse på, at der også er lyspunkter at finde i rapporten.

"Påbuddene er både rigtige og velplacerede, men vi er også kommet videre på skolen og har rettet op på mange ting. Mange påstande er fløjet gennem luften i denne sag, og vi valgte ikke at tage til genmæle mod de hårde beskyldninger for at beskytte børnene på skolen. Og så vil jeg sige, at samarbejdet på en skole går begge veje, og her har forældrene også et ansvar for at få det til at fungere," siger Frank Erichsen.

Han fortæller, at for bestyrelsen har det været en stor opgave at rydde op, hvor der viste sig et behov for det.

"Og heldigvis peger rapporten da også på, at der er mange ting, der fungerer helt fint på skolen. Det har de uanmeldte kontrolbesøg vist, men det fylder desværre ikke så meget i medieomtalen. Bestyrelsen har udvist tillid til, at skolelederen har ansat de rigtige til at undervise på skolen, og her fortæller rapporten, at der ikke er grund til at kritisere kvaliteten af undervisningen og hvordan dagligdagen fungerer på skolen," understreger Frank Erichsen.

Publiceret 22 February 2019 15:01