Der var stor begejstring over, at det nu er muligt selv at træne i passionssporten basketball på Bostedet Tangkær i Ørsted. Bakken Bears-spilleren Adama Darboe (tv.) nyder også muligheden for at gøre en forskel i ve

Der var stor begejstring over, at det nu er muligt selv at træne i passionssporten basketball på Bostedet Tangkær i Ørsted. Bakken Bears-spilleren Adama Darboe (tv.) nyder også muligheden for at

Sportens fyrtårne sætter fokus på overset sygdom

Bostedet Tangkær i Ørsted har udviklet nært venskab med basketball-klub

Af
Simon Carlson

Ørsted Det virker umiddelbart ret fornuftigt, når man har et emne, der kræver ekstra fokus, at man sørger for at anskaffe sig nogle pejlemærker, der ikke er til at overse. Sådan har de også valgt at gribe sagen an på Bostedet Tangkær i Ørsted. Her er man specialiseret i den sjældne hjernesygdom Huntingtons sygdom, og de seneste år har bostedet udviklet et nært venskab med basketball-holdet Bakken Bears fra Aarhus, hvor de ofte tårnhøje spillere forsøger at hjælpe til med at øge opmærksomheden på sygdommen.

Når Bakken Bears spiller på hjemmebanen i Vejlby-Risskov Hallen er det således altid med en fast delegation fra Tangkær på lægterne. På søndag 10. februar øges fokus yderligere på sygdommen til Bakken Bears' hjemmekamp mod Svendborg Rabbits. Her bliver publikum informeret om Huntingtons Sygdom og Tangkærs arbejde for de patienter, der er ramt af den uhelbredelige sygdom. Derudover kan beboerne fra Tangkær glæde sig til en tur på banen foran publikum, og det ser en af de faste basket-entusiaster Peter Sørensen ret meget frem til.

"Det bliver da ret blæret. Der er mange mennesker til sådan en kamp. Det glæder jeg mig til," fortæller Peter Sørensen.

Det samme gør sig gældende for personalet på Tangkær, som tydeligt kan se, hvad turene til basketball-kampene betyder for beboerne. Det fortæller fysioterapeut Lotte Nygaard Sørensen.

"De her ture er noget, der bliver prioriteret rigtig højt. Det tager godt nok en masse energi, og for nogle af beboerne betyder det måske en hel sovedag dagen efter. Det er bare sådan nogle gode oplevelser, der kan være med til at højne livskvaliteten. Og så er vi bare glade for, at det er med til at sætte lidt fokus på en sygdom, der ikke er så velkendt," forklarer Lotte Nygaard Sørensen.

Glæde i øjnene

I denne uge var rollerne dog vendt lidt på hovedet, da en samling af spillerne fra Bakken Bears havde taget turen til Tangkærs hjemmebane. Anledningen var en donation og indvielse af en ny basketball-kurv til beboerne, så passionen nu også kan dyrkes derhjemme.

Venskabet med Bakken Bears bringer masser af glæde og livskvalitet med sig til Tangkær.

Venskabet med Bakken Bears bringer masser af glæde og livskvalitet med sig til Tangkær.

I kulde og slud blev den tilføjelse til Bostedet Tangkær da også taget vældigt godt imod af beboerne, som skiftevis kappedes om at excellere i den ædle kunst at sende bolde i kurven, og den slags gør indtryk, fortæller Bakken Bears-spilleren Adama Darboe.

"Det er jo virkelig noget, der giver mening at bruge nogle af sine ledige timer på. Det er sjovt, når vi kan gå ud og lave den slags ting, og man kan se glæden i andre folks øjne. Vi har fået et rigtig godt forhold til beboerne her, der tit er ude at se vores kampe, så det er fedt, at vi kan være med til at skabe noget fokus på en sygdom, der ikke får så meget opmærksomhed. Det betyder meget, at vi, som jo bare render og leger med en bold, har muligheden for at komme ud og bringe lidt smil på læben," siger Adama Darboe.

Søndagens hjemmekamp med ekstra fokus på Huntingtons Sygdom spilles i Vejlby-Risskov Hallen i Aarhus klokken 14.00.

Huntingtons Sygdom

Huntingtons Sygdom eller Huntingtons Chorea er en sjælden, arvelig sygdom, der rammer hjernen. Sygdommen viser sig ved ufrivillige kastende, eller vridende bevægelser, psykiatriske symptomer og hukommelsesbesvær (demens). Sygdommen rammer fem ud af 100.000 personer.

Huntingtons Sygdom er en arvelig sygdom. Det betyder, at du skal være født med det muterede HTT-gen for at udvikle sygdommen, og hvis enten ens mor eller far har sygdommen har man 50 procent risiko for selv at få sygdommen. Ligeledes har man, hvis man lider af sygdommen, 50 procent risiko for at give den videre til sit barn. Sygdommen opstår, fordi der er en fejl på et af kroppens gener.

Der findes ingen behandling, der kan kurere sygdommen. Huntingtons Sygdom udvikler sig langsomt, men forværres med årene. Når de første symptomer starter, lever de fleste mellem 15 og 18 år.

Kilde: www.huntingtons.dk og www.netdoktor.dk

Publiceret 07 February 2019 11:30