Kino i Grenaa åbner operaåret 2019 med Figaros Bryllup fra La Scala i Milano.

Kino i Grenaa åbner operaåret 2019 med Figaros Bryllup fra La Scala i Milano. Pressebillede

Figaros Bryllup fra Milano til Kino

Operaåret åbner med et af de helt store værker

Af
Søren Andersen

GRENAA Tirsdag 15. januar klokken 19.30 åbner Kino i Grenaa operaåret 2019 med et af operalitteraturens helt store værker: Mozarts ”Figaros bryllup” i en optagelse fra La Scala – operaen i Milano.

Operaen dirigeres af en af tidens mest kendte dirigenter, østrigeren Franz Welser-Möst, der blandt andet har været chef på Statsoperaen i Wien, ligesom han både i 2011 og 2013 dirigerede Wienerfilharmonikernes nytårskoncert fra Den Gyldne Sal i Wien.

Mozarts opera ”Figaros bryllup” bygger på et skuespil af den franske dramatiker Pierre Beaumarchais fra 1781, og den regnes for det første fuldendte mesterværk blandt de mange operaer, Mozart skrev. Ved sin fremkomst vakte den stor diskussion, fordi den fremstiller forholdet mellem herskabet og tjenestefolkene på en sådan måde, at det var tydeligt, at tjeneren Figaro er betydeligt kvikkere end greven Almaviva, og det var på den tid ikke velset!

Udgangspunktet for handlingen er, at Figaro skal giftes med sin elskede Susanna, som er grevindens kammerpige. Imidlertid efterstræber grev Almaviva også Susanna, og det agter Figaro at få sat en stopper for – han vil ikke dele sin Susanna med greven! Der er således lagt op til et ægte kærlighedsdrama med mange forviklinger – og det kommer der noget af Mozarts smukkeste musik ud af. Elisa Kragerup, der har sat ”Figaros bryllup” op på Det Kongelige Teater, har om operaen udtalt: ” Jeg tror, at Mozart havde en direkte kanal til himlen og ned, for det er virkeligt ufatteligt, hvor meget smuk musik, der er samlet i værket – og så er den, ligesom handlingen, meget kontrastfyldt med både temperament, vanvid og leg. ”

Publiceret 12 January 2019 00:00