Leo Petersen, Allingåbro, blev den sidste formand i en lang lokalpolitisk historie hos Borgerlisten Norddjurs. Nu er det forbi med den hæderkronede liste

Leo Petersen, Allingåbro, blev den sidste formand i en lang lokalpolitisk historie hos Borgerlisten Norddjurs. Nu er det forbi med den hæderkronede liste Foto: Lars Norman Thomsen

Borgerlisten Norddjurs overgår til et kapitel i historiebøgerne

Nedturen ved sidste års kommunalvalg har fået medlemmer og bestyrelse til at opløse listen

Af
Lars Norman Thomsen

Borgerlisten Norddjurs er nu historie. På en ekstraordinær generalforsamling 24. maj besluttede medlemmer og bestyrelse hos Borgerlisten Norddjurs at opløse partilisten med virkning fra 25. maj 2018.

Det skriver formand Leo Petersen, Allingåbro, i en mail til Lokalavisen. Leo Petersen var Borgerlistens spidskandidat ved kommunalvalget i november 2017, hvor det ikke lykkedes at forsvare den hæderkronede listes ellers stolte lokalpolitiske traditioner, som rakte langt ind i den tidligere Rougsø Kommune.

Borgerlisten leverede således Norddjurs Kommunes første borgmester, Torben Jensen. Den tidligere Rougsø borgmester lavede på valgnatten i november 2005 et barn på Venstre, som ellers lå til at få borgmesterposten. Men den snu Torben Jensen og hans tro væbner, kirkesanger Olaf Krogh Madsen, satte sig til højbords med Socialdemokratiet anført af det nuværende regionsrådsmedlem Niels Erik Iversen, og parterne kunne i forening skære en kage, der nulstillede Venstres store stemmesluger Jens Peter Jellesen og bragte Torben Jensen i borgmesterstolen, mens Socialdemokratiet tog sig betalt med et anseligt antal udvalgsformandsposter.

Nærmest umuligt

Torben Jensen måtte siden afgive borgmesterposten til Socialdemokratiets Jan Petersen ved valget i 2009, hvor Borgerlisten ellers øgede mandattallet fra tre til fire.

Ved valget i 2013 hang Torben Jensen og Olaf Krogh Madsen fortsat på, og netop de to har om nogen tegnet Borgerlisten Norddjurs.

Da de meddelte, at de ikke genopstillede i ved valget i 2017, skulle der nye folk til, men det nye hold var reelt kommet på en sisyfos-opgave, der i slutningen af valgkampen blev endnu mere umulig, fordi der pludselig opstod tvivl, om listens holdning til at bevare de to små skoler.

Her havde Leo Petersen & co. ellers meldt klart ud fra start, at Borgerlisten ville kæmpe for at bevare de små skoler i Norddjurs i modsætning til Torben Jensen og Olaf Krogh Madsen som fik tørre tærsk ved valget i 2013 for at fremture med, at skulle lukkes 3-4 små skoler i Norddjurs for at sikre kvaliteten i skolevæsenet.

En af kandidaterne på listen, Torben Bach Sørensen, meldte imidlertid kort tid før valgdatoen ud i et læserbrev på norddjurs.lokalavisen.dk, at han da mere var i sync. med Torben Jensen og Olaf Krogh Madsen end med den nye spidskandidat og de øvrige på listen. Et politisk selvmål af de største i Norddjurs historien.

Nedsmeltning

Det gjorde det ikke just nemmere for det nye hold, som fik krydser fra beskedne 628 vælgere. En nedtur på 1.058 stemmer sammenlignet med valget i 2013.

Allerede på valgnatten lod Torben Jensen forstå, at han ikke så nogen fremtid for Borgerlisten. Det hjalp ikke ligefrem på humøret hos det nye hold, at den gamle ronkedor før tolv på valgnatten kunne fortælle de omkringstående og pressen på rådhuset i Grenaa, at klokken allerede havde slået tolv for Borgerlisten.

Derfor er det overraskende, at Borgerlisten Norddjurs nu bliver noget, som man fremover læser om i historiebøgerne. Det samme skete i Syddjurs, hvor Borgerlisten Syddjurs slet ikke opstillede ved valget i november 2017.

Ligesom i Norddjurs var Borgerlisten her komplet afhængig af en tidligere borgmester fra før kommunesammenlægningen, nemlig tidligere Ebeltoft borgmester Jørgen Brøgger. Da han af helbredsmæssige årsager blev nødt til at gå på politisk pension, var der heller ikke i Syddjurs afløsere med tilstrækkelig politisk tyngde til at tage over.

Navnet består

Opløsningen af Borgerlisten Norddjurs sker i følge vedtægterne, forklarer Leo Petersen, og betyder altså, at Borgerlisten Norddjurs ikke er at finde til næste kommunalvalg i november 2021, med mindre, at nye kræfter og initiativer tager over, da navnet Borgerlisten Norddjurs fortsat ville kunne anvendes.

Publiceret 26 May 2018 20:00