Hans Møbjerg har efter 13 år som krofatter på Anholt fået nok. Kroen skal sælges i løbet af denne sæson, som bliver hans sidste på øen.

Hans Møbjerg har efter 13 år som krofatter på Anholt fået nok. Kroen skal sælges i løbet af denne sæson, som bliver hans sidste på øen.

Øliv:

Nu skal Anholt Kro sælges

Efter 13 år har Hans Møbjerg besluttet sig for, at det er hans sidste sæson på Kattegatøen

Af
Af Søren Andersen

Hans Møbjerg er gået i gang med sin sidste sæson som ejer af Anholt Kro - Kattegatøens eneste mulighed for at supplere en overnatning med spisning i krostuen, hvor der hvert eneste år anrettes tallerken efter tallerken med jomfruhummer og solid, dansk kromad.

Det er 13 år siden han overtog kroen - efter først at have arbejdet i Afrika og været svineavler på Helgenæs, for så at snuse til krolivet på Molskroen.

Kroen er til salg

“13 år er lang tid på Anholt. Det slider på en at drive en kro som min, for i sæsonen er man på fra tidlig morgen til sen aften - hver eneste dag,” siger Hans, som slog dørene op midt i marts og agter at holde kroen kørende til engang i november.

“Hvis der ikke kommer en køber forbi og afslutter en handel inden,” siger Hans.

For Anholt Kro er sat til salg. Eller rettere - det har den været i et par år.

“Sidste år troede jeg, at jeg havde solgt kroen til et lokalt par, men da handlen skulle afsluttes, gik det galt med finansieringen. Og den er svær på en ø som Anholt, hvis man ikke har alle pengene selv, og hvem har det? Banker og kreditforeninger holder igen med at låne penge ud i Udkantsdanmark,” siger Hans.

Shinet op

Og det må man sige, at Anholt er. Det er den mest isolerede plet i Danmark. Intet andet sted har man længere til fastland - uanset om vi snakker Djursland, Sverige eller Nordsjælland.

Hans Møbjerg har givet førstesalen og annexet en ansigtsløftning op til sæsonen. Der er etableret nye vægge og shinet op, så de 25 gæster, der maksimalt er plads til, har bedre rammer at udfolde sig i.

“Kroen går sådan set udmærket, men jeg har ikke længere det samme helbred som tidligere, så nu er jeg nødt til at slutte. Sidste år blæste sommeren nærmest væk for os - og selv om jeg har fordelen, at man stort set altid kan finde læ et eller andet sted, så var det så voldsomt, at det kostede os gæster,” siger Hans Møbjerg, der i højsæsonen har 15 ansatte i sving. Unge mennesker, som typisk er studerende og som tjener til studierne ved en sommers arbejde midt i Kattegat.

Kommer af sig selv

“De kommer stort set af sig selv. Jeg behøver ikke at annoncere efter arbejdskraft,” siger Hans Møbjerg.

Han og hans hollandskfødte hustru Silvia, der gennem alle årene, hvor Hans har passet og drevet kroen på Anholt, arbejdede i hjemmeplejen i Syddjurs Kommune, har nu solgt gården på Helgenæs. I stedet er de flyttet til Sønder Omme.

Og hvis der nu ikke viser sig en køber til kroen på Anholt?

“Så bliver jeg godt nok ked af det, for så kan det ende med, at jeg må udstykke bygningerne og jorden som sommerhuse, og det vil da være trist,” siger Hans Møbjerg.

Publiceret 28 March 2018 15:17