Vandene ud for Djurslands kyster leverer allerede nu tang-produkter til Nordisk Tang men det er håbet, at en endnu større del i fremtiden kan blive lokal økologisk tang.

Vandene ud for Djurslands kyster leverer allerede nu tang-produkter til Nordisk Tang men det er håbet, at en endnu større del i fremtiden kan blive lokal økologisk tang.

Forårsmessen:

Høster tang fra Djurslands kyster

Vi kender det alle sammen fra græsplænen derhjemme. Når vi begynder at slå græs, så begynder det for alvor at gro. Det er lidt det samme med tang. Hvis tangen skæres rigtigt, så kommer der bare endnu mere af det.

Ikke andre former for afgrøder kan på den måde høstes igen, igen og igen.

“Og der er rigtig meget af det og af meget fin kvalitet i vores nordlige og lidt kølige vande”, fortæller Bjarne Ottesen, der driver virksomheden Nordisk Tang i Grenaa sammen med sønnen Kristian, der har boet næsten et årti i Asien, taler flydende kinesisk og har opnået et stort kendskab til tang, tangproduktion og asiatisk madlavning.

“Vi har ikke tidligere været opmærksomme på messen her i Grenaa, hvor folk har været utroligt positive over for os. Og vi kommer gerne og fortæller og viser, hvad det er vi går og laver”.

I Grenaa i snart tre år

 

1. april i år har Nordisk Tang haft til huse på Åstrupvej i Grenaa i tre år.

Første step var firmaet Endelave Sea Weed.

Her mødte Bjarne Ottesen Heine Max Olesen fra FriskFisken i Grenaa og begyndte at levere blandt andet tangpesto til Grenaa-virksomheden.

Og da det blev nødvendigt at finde et nyt hjemsted, da der ikke var udvidelsesmuligheder på adressen Endelave, så blev Grenaa for tre år siden virksomhedens nye hjemsted.

“Nordisk Tang har total fokus på fødevarer, der er baseret på tang. Tang giver et unikt strejf af salt og friskhed samt masser af umami”, fortæller Bjarne Ottesen med stor entusiasme og påpeger de utroligt mange potentialer, som der ligger i de mange forskellige former for tang, som de danske farvande er så rige på.

Men tang indeholder også en masse mineraler, aminosyrer, kostfibre og diverse vitaminer oven i købet.

Det har været lidt af en opgave, at få danskerne til at lære at man godt kan spise tang.

“Men vi er godt på vej”, lyder det fra en optimistisk Bjarne Ottesen, der ser tang som en fantastisk ingrediens i madlavningen hvor den kan bruges på rigtigt mange måder og er en helt unik smagsgiver.

 

Tang i mange varianter anvendes til fremstilling af de efterhånden ganske mange forskellige produkter som Nordisk Tang har udviklet.

Tang i mange varianter anvendes til fremstilling af de efterhånden ganske mange forskellige produkter som Nordisk Tang har udviklet.

Belaster ikke miljøet

 

“Vi elsker at høste, spise og udforske, eksperimentere og fortælle om tang”.

For Bjarne Ottesen handler det også i høj grad om bæredygtighed, idet tang skal hverken gødskes eller belaster vandmiljøet på nogen måde.

Det behøver eller ikke et drivhus. Tværtimod har tangen en gavnlig virkning på havmiljøet.

Nordisk Tang har til dato udviklet en stribe forskellige tangprodukter som salat, pesto, sennep blandt mange. Og endnu flere kommer til.

Bjarne Ottesen ser det også som en opgave at være med til at udbrede kendskabet til tang.

Det sker dels ved at udvikle indbydende og tilgængelige produkter, dels ved at fortælle om de mange muligheder, der findes i denne havets helt unikke plante, der findes i utallige variationer. Og ganske mange af dem i vandene omkring Djurslands kyster.

På Forårsmessen i Grenaa Idrætscenter i weekenden vil Nordisk Tang være at finde for første gang.

Publiceret 08 March 2018 20:00