Den store bronzeskulptur skal i depot, mens Torvet i Grenaa omlægges.

Den store bronzeskulptur skal i depot, mens Torvet i Grenaa omlægges.

Skulptur i depot - men vender tilbage

Hvor skal “Ofrende” stå, når Grenaas bymidte er fornyet? Kunstneren bag gæster Grenaa til februar

Af
Af Søren Andersen

GRENAA: Den har været omdiskuteret siden klædet blev trukket væk af dronning Margrethe - og løftede sløret for, hvad der gemte sig bag. Men nu kommer flyttedagen for kunstneren Peter Brandes skulptur “Ofrende”, der i dag står på Torvet i Grenaa, når den flyttes midlertidigt i depot.
Skulpturen flyttes i slutningen af januar i forbindelse med, at Norddjurs Kommune omlægger pladsen foran rådhuset og arealet mellem Arresten og Djurslands Bank. Der, hvor skulpturen står i dag, bliver der gjort plads til udeservering og andre aktiviteter for byens borgere.

Skulpturen kommer tilbage

Norddjurs Kommune har indgået en aftale med Peter Brandes om betingelserne for flytningen og den midlertidige opbevaring.
Skulpturen sættes kun i depot midlertidigt, og processen med at finde en ny placering igangsættes i første halvår af 2018. Ifølge aftalen med Peter Brandes – og de regler der glæder for ophavsret – vil den nye placering fortsat være i tilknytning til Torvet og Kirken.

Vinderprojektet giver ikke et bud på en placering af statuen.

Vinderprojektet giver ikke et bud på en placering af statuen.

Peter Brandes besøger Grenaa

Onsdag 28. februar kommer Peter Brandes til Grenaa for at holde foredrag i Kulturhuset Pavillonen. Foredraget tilbydes af FOF Djursland i et samarbejde med Grenaa Kunst- og Musikforening, som samme dag har fernisering på en Peter Brandes-udstilling. Peter Brandes vil i foredraget fortælle om sin kunst og om motivet, der er afbilledet i skulpturen på Torvet i Grenaa.
Skulpturen hedder “Ofrende”. Den er en gave fra Djurslands Bank til Grenaa Kommune i anledning af købstadsjubilæet i 1995. Peter Brandes har skabt værket specielt til placeringen på Torvet i Grenaa og skulpturen er inspireret af den bibelske fortælling om Abrahams offer.

Knælende offer

Den store skulptur i patineret bronze forestiller en skikkelse, som skal ofres. En knælende person med hovedet bøjet over mod kirken.
Opstillingen af skulpturen skabte en del debat, og Djurslands Bank inviterede til offentlig “skulpturmøde” søndag 8. oktober 1995, hvor Peter Brandes for omkring 125 mødedeltagere gjorde rede for tankerne bag kunstværket. Han kommenterede blandt andet dets titlen “Ofrende”, som fejlagtigt indtil da var blevet gengivet “Ofrene”, og han forklarede, hvorfor en stor fod af gråhvid marmor ved opstillingen ikke kom med ved skulpturen. Den blev overdraget til Djurslands Bank.
“Når jeg har valgt et religiøst tema for min skulptur til Grenaa, skyldes det blandt andet placeringen tæt på den smukke og markante Grenaa Kirke, fortalte Peter Brandes til Dagbladet Djursland.
“Men samtidig er det et tema, som jeg har været optaget af i de sidste to-tre år, og som også præger mine billeder fra denne periode. Uskylden er så sårbar, og jeg forsøger at være åben over for de ting, som sker i verden. Jeg håber, at skulpturen vil få folk til at stoppe op, at den vil vække til eftertanke midt i gågadens handel, spræl og materialisme. Kunsten har nemlig det til fælles med kirken, at den ikke er materialistisk. Og den skal heller ikke levere underholdning, men oplevelse,” forklarede Peter Brandes i avisen.

Publiceret 25 January 2018 20:00