Wallin Feder ses her ved en af de nyere butiks-historier i Auning, hvor KIWI for nogle måneder siden drejede nøglen om på Mølletorvet i forbindelse med at kæden lukkede ned i hele landet. Foto: John Pedersen

Wallin Feder ses her ved en af de nyere butiks-historier i Auning, hvor KIWI for nogle måneder siden drejede nøglen om på Mølletorvet i forbindelse med at kæden lukkede ned i hele landet. Foto: John Pedersen

Aktuelle Aftener i Auning:

Åbner 2018 med lokalhistorisk foredrag og årets generalforsamling

“At kende sine rødder, er ikke så ringe endda”.
Sådan lyder det fra Wallin Feder, der som få har styr på den helt lokale lokalhistorie for Auning og omegn.
Tirsdag 9. januar gæster han Aktuelle Aftener i Auning - AAA- ved årets første foredrag i Sognehuset med start kl. 19.30
Men allerede fra kl. 19 står der AAA-generalforsamling på programmet.
Alle med adgangskort til sæsonens foredrag har stemmeret.
Efter generalforsamlingen vil Wallin Feder vise billeder af huse og steder i byen, virksomheder og gårde i omegnen og knytte historier om de mennesker, der har boet og levet i husene på billederne.
Wallin er opvokset i Auning - de første år Sandvej ude ved hallen og senere på Lykkegården, hvor han havde sin barndom.

Kom landet rundt

Senere kom han i købmandslære i Nimtofte, kom ind som soldat og flyttede siden rundt i landet - til København, senere Stevns, Esbjerg, Lemvig og Langå, inden han med sin familie i 1973 flyttede tilbage til Auning.
De forskellige steder han boede var i forbindelse med sit job som ansat i korn- og foderstofbranchen.
Det som bragte Wallin tilbage til sin barndomsby var købet af en lille købmandsbutik, der hvor der i dag er radio- og tv-forretning.
Han husker endnu, at købsaftalen med købmand Rasmus Juul blev skrevet ned på en ganske almindelig hvid købmandspose, som han så kunne tage med sig ind i banken ved siden af for at få pengesagerne ved handlen bragt i orden.
Wallin Feder og hans familie drev købmandsbutikken frem til 1978 og i den tid blev der flere gange udvidet og bygget til. Efter sit farvel til købmandsbranchen vendte han tilbage til grovvarebranchen som rejsende, men blev boende i Auning.

Et af byens huse med en spændende historie - Østergade 6, der tidligere i historien husede Auning Møbel- & Madratsfabrik - og i dag et pizzeria.

Et af byens huse med en spændende historie - Østergade 6, der tidligere i historien husede Auning Møbel- & Madratsfabrik - og i dag et pizzeria.

Det er ikke ligegyldigt

Hvordan interessen for den nære historie egentlig opstod, har Wallin lidt svært ved at sætte fingeren på, men han meldte sig hurtigt ind i den nyoprettede lokalhistoriske forening.
Og siden da har Wallin hele tiden udvidet sin viden om byens butikker og huse - og ikke mindst de mennesker, der har boet der.
Han husker et tilfælde, hvor han fik det svar:
“Det kan da være ligegyldigt”, da han spurgte en mand, om han ikke ville fortælle om et bestemt hus og de mennesker, der havde boet der.
“Jeg prøvede at overbevise ham om, at det ikke var ligegyldigt, for vi må ikke være historieløse, og glemme vores rødder og det kan ske, hvis vi glemmer at fortælle eller spørge om tidligere tider, de ting der skete og de mennesker, der levede dengang”.
For Wallin er noget af det ren nysgerrighed, men der er også andet i det.
“Jeg føler, at vi har et ansvar for at give fortællingerne videre. Selv de helt unge lytter jo også med, fordi historierne er med til at give en forståelse for hvem man er”.
Til slut minder Wallin Feder os alle om følgende:
“Vi skal lære af fortiden. Leve i nutiden. Virke for fremtiden”.

Publiceret 04 January 2018 12:00