Kommentar:

På en uriaspost i Dansk Folkeparti

Af
Af Lars Norman Thomsen

redaktør:

"Hvad sker der med Dansk Folkeparti i det nye Syddjurs Byråd?

Partiet lykkedes med ved KV17 at øge mandattallet fra 2 til 3, fordi Dansk Folkeparti ved dette valg kunne lukrere på at være i valgforbund med Nye Borgerlige, det nedsmeltede Liberal Alliance og Syddjurs Konservative - på trods af en marginal tilbagegang i antal stemmer.
Det ekstra mandat formåede Dansk Folkeparti imidlertid aldrig at bruge på valgnatten, hvor det virkede som om, at partiets forhandlere mødte frem uden skygge af en fælles strategi. Det medførte, at Dansk Folkeparti aldrig kom med, da toget gik. De øvrige lavede et decideret barn på DF'erne, der under valgkampen talte med to tunger anført af duoen, lokalformand Ebba Grethe Møgelvang og debutanten Michael Mikkelsen.
Duoen forsøgte at sælge en såkaldt 'Kristian Thulesen Dahl' til vælgerne: “Vi er både røde og blå, og vi vil ikke lægge os fast på tilhørsforhold før på valgnatten'.
Modsvaret fra den blå side anført af Claus Wistoft (V) og comeback-politikeren Tommy Bøgehøj (C) til Dansk Folkeparti var ikke til at tage fejl af: “Fint nok, men når I vil spille på to heste, så gider vi da heller ikke lege med jer.”
På valgnatten var både DF's nestor Per Dalgaard og Michael Mikkelsen ude med hård kritik af Wistoft & co, men de kom bare til at ligge, som de selv havde redt op til.
Mens Dalgaard efterfølgende har skærpet kritikken, har Michael Mikkelsen klogeligt erkendt, at valgnatten er et overstået kapitel. Nu handler det udelukkende om at skaffe Dansk Folkeparti indflydelse.
I det øvrige byråd har man fidus til Dansk Folkepartis nye gruppeformand. Michael Mikkelsen vil trække Dansk Folkeparti mod den politiske midte, snakke konkrete lokalpolitiske problemer og helt se bort fra symbolpolitiske frikadelle-dagsordener, som på forhånd er dømt til at lide en krank skæbne i byrådet og kun vil isolere Dansk Folkeparti yderligere. Men formår Michael Mikkelsen at dreje kursen?
Han har lokalformand Møgelvangs klare opbakning, javist, men hvad siger byrådskollegerne Per Dalgaard og Laila Sortland?
Vil de to rutinerede lokalpolitikere bare acceptere, at Michael Mikkelsen som spritny afstikker Dansk Folkepartis nye kurs mod midten? Michael Mikkelsen kan meget vel have sat sig selv på lidt af en uriaspost."

Publiceret 03 January 2018 13:54