Sletterhages smukke vartegn har sin egen særlige historie. Hør to eksperter fortælle ved sogneaften i Helgenæs Forsamlingshus tirsdag 17. oktober

Sletterhages smukke vartegn har sin egen særlige historie. Hør to eksperter fortælle ved sogneaften i Helgenæs Forsamlingshus tirsdag 17. oktober

Lokalhistorie:

Hør historien om Helgenæs’ hvide vartegn

Alle på Helgenæs og Mols kender Sletterhage fyr og ved, at det smukke fyr er et landemærke for egnen. To eksperter fortæller fyrets historie i detaljer ved sogneaften

Af
Af Lars Norman Thomsen

'Sletterhage fyr – et sted med sjæl.'
Under denne overskrift inviterer Helgenæs Menighedsråd til sogneaften i Helgenæs Forsamlingshus tirsdag 17. oktober.
Mange på Mols og Helgenæs har sikkert kendskab til fyret gennem slægtninge og bekendte, det har haft deres gang der, enten som besøgende eller med beskæftigelse i og omkring fyret. Nogle ved formentligt også, at fyret førte en omskiftelige tilværelse i begyndelsen af 2000-tallet.
Man har måske også læst om ralgravningen i 1920-erne og 1930-erne. Og hørt om det dramatiske bombardement af en tysk konvoj, der fandt sted ved Sletterhage Fyr 4. maj 1945 sidst på eftermiddagen, kun få timer før frihedsbudskabet lød.
Formand Hans Chr. Minke og næstformand Sven Weel Jensen fra Sletterhage Fyrs Venner vil formidle mere detaljeret viden om disse emner og fortælle om Sletterhage Fyrs tilblivelse, dets historie og tilværelse fra offentlig til privat eje – og tilbage igen – samt om Sletterhages rolle før, under og efter 2. verdenskrig – med fokus på ralgravningen og de befæstninger, tyskerne lod opføre på sydspidsen af Helgenæs.
Sletterhage Fyrs Venner står for at vedligeholde og drive fyret, og har cirka 300 medlemmer. Nogle af de medlemmer sørger i åbningstiden for at inddrive entre - 20 kroner per voksen over 15 år - og fortælle om fyrets udstillinger.

Første fyr 1872

Det første fyr på Sletterhage blev etableret af Århus Kommune i 1872. Fyret var et fast hvidt fyr, som skulle lede skibe sikkert til og fra Århus.
Århus Havn betalte en opsynsmand på stedet. Dette fyr blev nedlagt i 1894, og ca. 300 meter længere mod vest blev det eksisterende fyr samme år bygget på den nuværende placering under ledelse af fyringeniør J. S. Fleischer.
Sletterhage Fyr ejes i dag af Skov– og Naturstyrelsen Kronjylland

Et udflugtsmål

Området omkring Sletterhage fyr er et eldorado for naturelskere, og de, der trænger til en omgang frisk luft. Tæt på fyret ude i bakkerne bagved ligger Tyskertårnet. Det blev i efteråret 1943 bygget som en radarstation til overvågning af skibs- og flytrafikken i det sydlige Kattegat. Mod krigens afslutning påbegyndte man en befæstning i bakkerne på sydspidsen af Helgenæs med kanonstillinger, ammunitionsdepoter, mandskabsbarakker, m.m.
I bakkerne lige bag ved fyret ligger udsigtspunktet Ellemandsbjerg, der med sine 99 meter i højden rager godt op. Herfra er der udsigt over det sydlige Djursland med Mols-landet, Jyllands østkyst, og Tunø, Samsø og Hjelm, foruden Ebeltoft-halvøen. I klart vejr kan man også se til Sjælland.
Arrangementet i Helgenæs Forsamlingshus begynder klokken 19.30.

Publiceret 14 October 2017 08:00