Michael Nielsen, kandidat for Socialdemokratiet i Syddjurs. Arkivfoto

Michael Nielsen, kandidat for Socialdemokratiet i Syddjurs. Arkivfoto

KV17 - debat Syddjurs:

Borgerlige partier med dollartegn i øjnene

Af Michael Nielsen (S), kandidat til KV17 i Syddjurs:

"Hver gang der er optræk til valg i kommunerne, og indimellem når der er budgetforhandlinger, går temaet fra flere af de blå partier på, at nu skal vi have sat skatten ned. Undskyldningen er, at det vil tiltrække flere borgere til kommunen som skatteydere, men kan det nu have sin rigtighed?

Syddjurs Kommune er med sin skatteprocent på 25,9 procent ganske rigtigt oppe i den højere ende af spektret på landsplan, i 2017 på niveau med kommuner som Mariagerfjord og Hjørring, og 0,2 procent point højere end andre omegnskommuner til Aarhus, som Favrskov og Skanderborg. Umiddelbart lyder det jo ikke slemt, alligevel blev der til 2. behandlingen af budget 2018 fremsat et forslag om at nedbringe kommuneskatten med 0,2 procent point, til 25,7 procent. Bevæggrunden er, at der er en fornuftig kassebeholdning i kommunekassen igen, og at man vil forsøge at tiltrække nye (skatte)borgere til kommunen med løftet om en lavere skat.

For lige at sætte i relief, så kan man for en person, med en årsindkomst på 500.000 kr. dermed påregne en skattelettelse på 1.000 kr. om året, eller det der svarer til 2,74 kr. mere til sig selv hver dag. Kan man allerede se dollartegnene i øjnene på nytilflytterne?

Selvom man som jeg er socialist, skal vi selvfølgelig ikke ødsle med borgernes penge. I det her tilfælde synes jeg i stedet, man skal investere i bedre infrastruktur, bedre institutioner til vores børn, bedre skoler, så vi kan højne læringsniveauet blandt vore unge. Det er sådan noget, der kan trække veluddannede folk til vores kommune, og bosætte sig her. De er groft sagt ligeglade med, om de skal betale 100 kr. mere eller mindre om året, hvis ikke de kan sikre sig en institutionsplads til deres små purker.

Med en investering i fremtidens borgere vil vi som kommune kunne gøre os meget attraktive på sigt for nytilflyttere. Vi har i forvejen meget af det som folk efterspørger:

  • Fornuftige huspriser, især i forhold til Aarhus Kommune
  • Dejlig rig natur
  • Et rigt foreningsliv
Kan vi bruge lidt af det provenu vi har i øjeblikket, med den aktuelle skatteprocent, på at forbedre nogle af de områder, hvor vi hænger. Så kommer de nye borgere helt af sig selv, og så kan vi på sigt sætte skatten ned til glæde for alle.

Og så er det lige meget om man er rød eller blå i politik, det vil blot være sund fornuft." 

Publiceret 14 October 2017 07:00