Thøger Pauli, kandidat for Liste Ø til KV17

Thøger Pauli, kandidat for Liste Ø til KV17

KV17 - debat Syddjurs:

Wistoft og de mange milliarder

Af Thøger Pauli, kandidat til KV17 for Enhedslisten Syddjurs:

“Så kom der i dag (tirsdag 10. oktober, red.) i Hornslet Hallen for alvor gang i valgmøderne op til KV17.
Spændende at høre alle 11 partier og listers bud på, hvad der kan gøres, for at Syddjurs bliver mere attraktiv. Der var ikke enighed om, hvorvidt man kunne få 700 kroner tilbage i skat ved at sænke skatteprocenten mod til gengæld at skulle spare på budgettet. Og hvor er det så man kan spare? På børn, unge, skoler og ældre.

Men et spørgsmål fra undertegnede, om det ikke er en god idé at undersøge, hvad en gren af Letbanen til Tirstrup ville koste, nu hvor der kommer god gang i lufthavnen, fik borgmesteren op af stolen. Det ville være alt for dyrt, og lufthavnen skal først være rentabel, før man kan investere i en letbane. Hans tip var om 50 år, og i øvrigt ville det koste mindst 1 milliard. Nu er det jo sådan, at man er nødt til at turde investere, for at få resultater og fremgang. Det mener vi i Enhedslisten. Derfor går vi til valg under mottoet ”Gør Syddjurs lidt vildere”. Vi vil gerne satse og låne nogle penge, hvis det på den korte bane kan give et godt ”afkast” i form af bedre service, tilflyttere, turister og skatteydere.
I øvrigt er Claus Wistoft ofte meget rundhåndet, når han fremkommer med beløb på, hvad noget koster, specielt når det gælder om at skrue prisen op. Ingen ved lige nu, hvad det vil koste, så dette skal naturligvis undersøges, men kigger man på en tilsvarende strækning på 8 km letbane i Aarhus mellem Lisbjerg og Hinnerup med 10 stationer, så er denne anslået at ville koster 600 millioner. Ud til Tirstrup Lufthavn skal der slet ingen stationer være på den 8 km strækning, så prisen må skønnes at være mindre og langtfra 1 milliard.
Den samme diskussion havde vi, da vi på et indslag i TV2Østjylland diskuterede gendannelse af Kolindsund. Først sagde Wistoft, det ville koste 1 milliard, men dagen efter, da han havde sovet på det, så var det pludselig blevet til 2 milliarder, og så havde han endda hørt nogen snakke om 4. Det er rent gætteri og vildt mange penge for erstatning for 2000 ha landbrugsjord og et par sundgårde og en vej fra Fannerup til Lyngby. Det er naturligvis noget, der skal undersøges, for det er jo ikke guld, der dyrkes på i det afvandede Kolindsund, men våd landbrugsjord uden randzoner, der sætter sig 2 cm om året grundet afvanding af området.
Vores bud i Kolindsunds Venner er nærmere 500 millioner som en førstehåndsudgift, og herefter kommer indtægterne, som meget hurtigt let kan overstige etableringsudgifterne af Jyllands største sø. Turister, bosætning, erhverv, stigende ejendomsvurderinger og skatter fylder godt i regnskabet.
Men milliarderne ruller hen over scenen og kræver en nøje undersøgelse. Alt andet er rent gætværk.”

Publiceret 11 October 2017 10:24