Birgitte Breiner er formand for Danske Krigsbørns Forening, DKBF, der blev stiftet i 1996. Hør hende fortælle sin personlige historie ved sogneaften i Tved Forsamlingshus tirsdag 19. september

Birgitte Breiner er formand for Danske Krigsbørns Forening, DKBF, der blev stiftet i 1996. Hør hende fortælle sin personlige historie ved sogneaften i Tved Forsamlingshus tirsdag 19. september

Skæbne:

Befrielsen var en forbandelse for en tyskertøs

Birgitte Breiner var resultatet af en umulig forbindelse. Hør hende fortælle i Tved Forsamlingshus

Af
Af Lars Norman Thomsen

Det var ikke alle, der jublede, da de fem forbandede år fra 1940 til 1945 langt om længe var forbi 5. maj 1945, og Danmark atter var frit.
En af dem, som Befrielsen fik vidtrækkende konsekvenser for, var Birgitte Breiners mor, Inger Margrethe Stougaard, der læste jura på Aarhus Universitet.
I Aarhus mødte hun en tysk soldat, Josef Leibig, der var i Danmark for at komme til hægterne efter en tid på østfronten.
De to unge mødtes på et dansested i Aarhus, og kærligheden blomstede. Sammen undfangede de en datter, som kom til at hedde Birgitte. Hende nåede den tyske soldat aldrig at møde, for han blev sendt tilbage til Tyskland umiddelbart efter krigen.
Birgitte Breiner kom på børnehjem  og blev som treårig adopteret af Karen og Egil.
De døde i 1986 og 1987. Først herefter kunne Birgitte Breiner i en alder af 41 år, uddannet sygeplejerske og med en søn, begynde sin Sporløs-historie – jagten på hendes biologiske familie.
Jagten begyndte på Østerbro i København og endte ad knoppede veje i Lingendfeld i Tyskland. Hun nåede at møde sin mor og høre hendes fortælling. Moderen, der døde i 2002, mens faderen allerede døde i 1977. Hans efterkommere hjalp Birgitte Breiner med at sætte sidste punktum i historien på fædrene side.
Om denne jagt, og om opvæksten med prædikatet ”tyskerunge”, fortæller Birgitte Breiner, der bor i Hornslet ved en sogneaften i Tved tirsdag 19. september klokken 19.

Publiceret 16 September 2017 07:00