Fra v.: Hanne Løber, Butik Zærlig, koordinator i Rønde Handelsstandsforening, Henriette Husted Winther fra Hestehuset Husted i Følle, og Promotion Caravan Responsible Erling Mikkelsen i blåt. Foto: Lars Norman Thomsen

Fra v.: Hanne Løber, Butik Zærlig, koordinator i Rønde Handelsstandsforening, Henriette Husted Winther fra Hestehuset Husted i Følle, og Promotion Caravan Responsible Erling Mikkelsen i blåt. Foto: Lars Norman Thomsen

Rønde:

Fra Forpagtervejen og ned ad Hovedgaden

Rønde By er klar til at lave lørdagen om til en folkefest, når hele PostNord Danmark Rundt karavanen drøner

Af
Af Lars Norman Thomsen

Der er lagt op til masser af leben og mennesker på Røndes strøg lørdag i timerne før, at de 128 ryttere i Danmarks største etapeløb, PostNord Danmark Rundt, tramper i pedalerne på Hovedgaden, og sammen med det store felt af ledsagervogne svinger skarpt til venstre i bunden af Rønde og videre mod Følle Strand.

Røndes butikker holder åbent en time længere på lørdag i anledning af, at Danmarks største etapeløb passerer Hovedgaden cirka klokken 13.20

Røndes butikker holder åbent en time længere på lørdag i anledning af, at Danmarks største etapeløb passerer Hovedgaden cirka klokken 13.20

Kommer ad Forpagtervejen

Starten på 5. og sidste etape på 198 kilometer går klokken 12.35 fra Ebeltoft ved Fregatten Jylland.

Første udfordring er en rundtur i Mols Bjerge, forbi Fuglsø, Agri-stigningen fra både Knebel og Vrinners, op til Handrup, hvor der var DM-opløb i 1980, og afsluttende med stigningen op til Rønde ad Forpagtervejen.

Derefter langs Følle Strand, Løgten og et stort sving uden om Aarhus, inden finalen, der starter med Borum Eshøj.

Resten af etapen tager feltet op og ned mod Aarhus ad små veje og mange stigninger med passage ved Pinds Mølle, Fulden, Stilling, Solbjerg, Malling, Beder, Fulden og Moesgaard bakken.

Der afsluttes på den traditionsrige rundstrækning rundt om Marselisborg Slot. Der er Aarhus-traditionen tro opløb på Strandvejen ud for Tangkrogen.

En hård og lang finaleetape, der slutter med syv omgange på en meget kuperet rundstrækning.

Holder åbent til klokken 14

I dagens anledning holder butikkerne i Rønde åbent til klokken 14 - en time længere end normalt.

“Butikkerne har lavet en konkurrence, hvor vi spørger publikum, hvor mange ryttere, der er med i feltet,” fortæller koordinator i Rønde Handelsstandsforening, Henriette Husted Winther fra Hestehuset Husted i Følle.

“Hver butik har til konkurrencen sponsoreret en gave til en værdi a' 250 kroner,” supplerer Hanne Løber fra Butik Zærlig på Kaløtorvet.

Byens flagallé pryder Hovedgaden, og hele cykelkaravanen bliver mødt, som traditionerne byder, af publikum på fortovene vinkende med flag i hænderne.

Erling Mikkelsen i blåt

Den lokale eventmager, købmand og virksomhedsrådgiver Erling Mikkelsen, Rønde, er med hele karavanen rundt på hver af de fem etaper.

Han startede som frivillig hjælper i etapeløbet engageret af sin søn for nogle år siden, men nu er han fast mand på holdet. Erling Mikkelsens titel hedder noget så fornemt som Promotion Caravan Responsible - med egen PostNord bil.

“Jeg kører foran feltet og har ansvaret for, at løbet tager sig godt ud i de mange byer, vi passerer på ruten,” forklarer Erling Mikkelsen. Med andre ord har han ansvaret for, at ingen er i tvivl om, at Danmarks største etapeløb kommer forbi, og at musikken spiller.

“Jeg synes, det er ekstra spændende i år, at sidste etape starter i Ebeltoft og kører ud på Mols og videre til Rønde. Det giver masser af markedsføring til vores område,” siger Erling Mikkelsen, der især glæder sig til turen på Røndes hovedgade og ikke mindst til at holde øje med, om feltet får svinget rettidigt i bunden af Rønde.

Her skal rytterne ikke tabe koncentrationen.

Publiceret 16 September 2017 08:00