Museumsinspektør Bettina Buhl fortæller i bogen ’Sovs skal der til’ den danske sovs’ kulturhistorie med tilhørende opskrifter. Pressefoto

Museumsinspektør Bettina Buhl fortæller i bogen ’Sovs skal der til’ den danske sovs’ kulturhistorie med tilhørende opskrifter. Pressefoto

Madlavning:

Sovsen hyldes i ny bog med 400 års opskrifter

'Sovs skal der til' er titlen på en ny bog, som fortæller om sovsens betydning og tilberedning gennem tiderne – fra oldtid til i dag.
Det er en underholdende fortælling om sovsenes kulturhistorie i Danmark og samtidig en praktisk kogebog med både klassiske og mere ukendte sovseopskrifter, der er bearbejdet, så de er nemme at følge og indpasse i nutidens køkken, fremgår det af en pressemeddelelse fra Gyldendal.

Opskrifter tilbage fra 1616

Sovsen står i de fleste danskeres bevidsthed som noget af det helligste ved måltidet.
Museumsinspektør og ekspert i madhistorie Bettina Buhl har været i de gamle danske kogebøger og fundet inspiration til sovseopskrifter helt fra 1616 og frem til 1941. Bid for bid har hun sammensat historien om vores uundværlige sovse. De gamle kogebøger giver mange spændende opskrifter med et væld af virkelig gode råd til velsmagende sovse.
Bettina Buhl har tilpasset dem, så de kan bruges i dag, for opskrifterne indeholdt oprindelig ikke nøjagtige mængdeangivelser og fremgangsmåder, og ved hver opskrift fortæller hun underholdende om hovedingrediensernes historie i det danske køkken.
“Når jeg har valgt at skrive om sovsens kulturhistorie skyldes det, at sovsens mangfoldighed, tilberedning og betydning for vores måltid er overset,” udtaler hun i pressemeddelelsen.

Smag på måltidet

“De gamle danske kogebøger fra 1700-tallet og 1800-tallet rummer interessant viden om vores madhistorie. Dengang var opskrifter på sovse samlet i selvstændige kapitler – på linje med bagværk, kødretter m.m. Tilberedningen af sovse har både været lette, spændende, kreative og smagsfulde. Desuden indeholder de gamle kogebøger gode råd til, hvorledes man kan sætte yderligere smag på sit måltid. Sovsens vigtige betydning for danskernes madhistorie skal ikke gå i glemmebogen,” fortsætter hun.

Publiceret 16 September 2017 12:00