Uden testamente kan man blive tvunget til at sælge huset for at frigøre børnenes arv, hvis ægtefællen dør. Foto: Kristian Brasen

Uden testamente kan man blive tvunget til at sælge huset for at frigøre børnenes arv, hvis ægtefællen dør. Foto: Kristian Brasen

Har du sikret din bedre halvdel?

Mange danskere har ikke skrevet testamente. Det kan have store økonomiske konsekvenser, fortæller eksperter

Af
Af Maren Urban Swart mas@sondagsavisen.dk

Knap ni ud af ti gifte eller samlevende danskere mener, at det i høj grad eller i nogen grad er vigtigt for dem, hvordan deres bedre halvdel er stillet efter deres død. Men mindre end hver femte gifte eller samlevende dansker har oprettet et testamente. Det viser en undersøgelse, som Danske Familieadvokater har foretaget.
Resultatet overrasker ikke formand for Danske Familieadvokater Anne Broksø.
“Vi oplever rigtig mange, der ikke har fået beskyttet sig selv. De bliver dybt ulykkelige over, at de står i en situation, som de ville kunne have undgået, og som betyder, at de måske bliver tvunget til at gå fra hus og hjem,” fortæller hun.

Mange tager fejl

Problemet er blandt andet, at mange samlevende fejlagtigt tror, at hvis de har boet sammen i to år, så er de sikret. Men det er de ikke, forklarer juraprofessor Linda Nielsen.
“Hvis man ikke har udarbejdet et testamente, er det ens børn, der arver det hele. Er børnene under 18 år, vil det offentlige sikre børnenes arv ved at indsætte den i forvaltningsafsnittet i et pengeinstitut. Det kan betyde, at den efterladte forælder måske bliver nødt til at sælge hjemmet for at frigøre børnenes arv,” forklarer hun.
Linda Nielsen anbefaler, at alle, der køber ejerbolig eller andelslejlighed eller har anden formue, tegner et testamente.

Se det som en forsikring

Er man gift og har børn, deles arven fifty-fifty mellem den efterladte forælder og børnene, hvis der ikke er udarbejdet et testamente. Med et testamente kan man sikre, at den efterladte forælder arver op til 87,5 procent, forklarer Emma Christensen, jurist og ejer af FamilieTestamente.
Hun mener, at en kombination af uvidenhed, manglende overskud og angsten for døden er årsag til de manglende testamenter.
“Det er aldrig sjovt at skulle forholde sig til, at man på et tidspunkt skal dø, men man tegner jo også en ulykkesforsikring, hvis der skulle ske én noget. På samme måde skal man betragte et testamente som en forsikring, man tegner for sine efterladte,” forklarer hun.

Koster ikke en bondegård

Juraprofessor Linda Nielsen oplever, at mange betragter det at tegne et testamente som en både trist og bekostelig affære.
“Mange tror, at det er frygtelig dyrt, men det er det ikke nødvendigvis. Man kan gå på nettet og finde en formular, som man selv kan udfylde, og så koster det ikke så meget,” forklarer hun
Anne Broksø, formand for Danske Familieadvokater, mener, at alle relevante instanser burde være med til at gøre danskerne opmærksomme på det fornuftige i at tegne et testamente.
“Alle rådgivere, der er i berøring med folk, som er ved at tage de store skridt i livet, burde spørge ind til det. Det kunne være ens bankrådgiver, når man køber hus, eller ens advokat eller underviseren til fødselsforberedelsen, der prikkede til, om det var noget, man var opmærksom på,” forklarer hun.

Publiceret 02 September 2017 11:30