Eigil Holm Nielsen. Pressefoto

Eigil Holm Nielsen. Pressefoto

Debat:

Den sidste dråbe blod

Af Eigil Holm Nielsen, regionsrådskandidat for SF i Midtjylland Havbakken 35,8420 Knebel

Nu skete det igen ! Regeringen og Regionsrådsforeningen indgik en aftale om økonomien for 2018. En aftale der ikke bærer præg af det af regeringen omtalte økonomiske råderum.
Aftalen er meget smal, altså en spareaftale som fortsætter linien fra tidligere år.
Det værste er dog, at Effektivitetsbesparelsen på 2 %, og som har været en del af budgetterne i 15 år bliver videreført.
Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti havde ellers sagt at nu måtte det være slut med de automatiske besparelser på de 2%, men alligevel står de bag aftalen med regeringen. Hvad årsagen er til holdningsskiftet står hen i det uvisse, man har fået lov til at udvide budgetrammen med ½ %, så det kan jo ikke være det der gør udslaget, da der jo stadig er tale om et tab på 1 ½ %.
Effektiviseringsbidraget har hen ad vejen medført at bla sygehusvæsenet har fået omlagt og effektiviseret mange ad deres aktiviteter, til gavn for samfundsøkonomien og patienterne. De senere år har man ikke kunne klare denne automatiske besparelse uden det har medført et øget pres på de ansatte, læger og sygeplejersker der skulle arbejde hurtigere med det til følge at de var nervøse for mulighederne for fejlbehandlinger. Følgen er, at arbejdsmiljøet er blevet så dårligt, at sygefravær, stressnedbrud og invalidering er blevet en hverdags trussel for de ansatte.
Man kan vride en våd klud mange gange, men en dag er der ikke mere væde i kluden, bliver man derefter ved at vride, er der kun medarbejdernes blod tilbage.
Nu er antallet af indlæggelsesdage skåret kraftigt ned, og sengeantallet på sygehusene er raslet ned, så det er tvivlsomt om der her er så meget mere at hente. De nye supersygehuse vil betyde at arbejdsgange i de nye velindrettede lokaler kan give en effektivisering, men man kan bare ikke regne det ind inden lokalerne er færdigbyggede og taget i brug og der er også behov for at personalet kan indfinde sig i de nye forhold og arbejdsgange.
Alt i alt må jeg konstatere, at kluden forlanges vredet endnu en gang, men der er medarbejderne der kommer til at betale prisen. Jeg er glad for at SF ikke kan godkende den indgåede aftale.

Publiceret 19 June 2017 21:05