Tom Buk-Swienty er 50 år gammel, født i Eutin i Nordtyskland, men vokset op i Sønderborg og ikke mindst kendt for bøgerne om krigen i 1864. Pressefoto

Tom Buk-Swienty er 50 år gammel, født i Eutin i Nordtyskland, men vokset op i Sønderborg og ikke mindst kendt for bøgerne om krigen i 1864. Pressefoto

Kulturarrangement:

Tom Buk-Swienty og den magiske kuffert

Fortæller torsdag aften på Grenaa Bibliotek om sin nye bog ’Tommy og Tanne’

Af
A

Det var en fuldstændig magisk dag, da historikeren og forfatteren Tom Buk-Swienty i efteråret 2012 fik overrakt en kuffert fra Tore Dinesen, den dengang næsten 80-årige søn af Thomas Dinesen og nevø til Karen Blixen.

Kufferten var fuld af breve, dagbøger og andet materiale, som rummede en overraskende familiehemmelighed og som skabte grundlaget for Tom Buk-Swientys seneste bog, 'Tommy og Tanne', som udkom i efteråret.

Torsdag 26. januar kl 19 fortæller Tom Buk-Swienty på Grenaa Bibliotek om den magiske dag, om den spændende kufferts indhold, og hvad granskningen af de mange papirer førte med sig.

Kompromisløse børn

De to søskende, Thomas 'Tommy' Dinesen og Karen 'Tanne' Blixen, gav tidligt hinanden et løfte om at leve i deres fars, Kaptajn Dinesens, ånd ud fra mottoet:

”Sætter man ikke livet ind, vinder man ikke livet.”

Denne kompromisløse tilgang til tilværelsen førte Tommy ud i skyttegravshelvedet som frivillig soldat i de allieredes hære i 1. Verdenskrig, mens Tanne rejste til Afrika som storvildtjæger og kaffefarmer.

Bogens hovedperson er nok Tommy, der for sine bedrifter i krigen blev hædret med det britiske imperiums mest prestigefyldte tapperhedsmedalje, Victoriakorset.

Fulgte i deres fodspor

Men i den omfattende korre­spondance mellem de to søskende er Karen Blixen hele tiden nærværende, og hun driver broderen frem til stordåd ved sit eget eksempel som jæger og farmer i Afrika, en position som nærmest var uhørt for en kvinde på den tid.

Den fantastiske kuffert gjorde Tom Buk-Swienty i stand til at følge i sine hovedpersoners fodspor fra Frankrigs skyttegrave over New York og Montreal til Karen Blixens farm i Kenya.

I pausen kan 'Tommy og Tanne' købes til fordelagtig pris. Forfatteren signerer gerne, så har man allerede bogen, kan den medbringes. Foredraget er i samarbejde mellem FOF Djursland og Norddjurs Biblioteker. Billetter på www.fof-djusland.dk.

Publiceret 26 January 2017 08:13