I Esbjerg har kunstneren Erik Hagens malet en nutidig bibelhistorie på en væg, et 140 m2 stort vægmaleri, på en nutidig uddannelsesinstitution. Eleverne i 2. A på Kolind Centralskole var vældigt betaget af maleriet i stoftryk på en af skolens vægge.

I Esbjerg har kunstneren Erik Hagens malet en nutidig bibelhistorie på en væg, et 140 m2 stort vægmaleri, på en nutidig uddannelsesinstitution. Eleverne i 2. A på Kolind Centralskole var vældigt betaget af maleriet i stoftryk på en af skolens vægge.

Skole-Kirke:

Bibelfortællinger i lange baner på Kolind Centralskole

En mand på toilettet og en traktor på vej ind i Edens Have var blot et par af de motiver, som eleverne på Kolind Centralskole skulle forholde sig til på maleriet “Esbjerg Evangeliet”

Af
Af Janni K. Nielsen

I i denne måned har flere klasser på Kolind Centralskole brugt en printet udgave af det oprindeligt fyrre meter lange maleri i forbindelse med undervisningen og som et led i Skolekirke samarbejdet i Syddjurs.
Forleden var turen kommet til 2.A, som skulle forholde sig til kunstneren Erik Hagens spraglede illustrationer i kristendomsundervisningen ved Karin Plagborg.
“Erik Hagens tror ikke på Gud, men han forholder sig til ham her i malerierne” forklarede Karin Plagborg eleverne, hvis øjne kørte rundt på værkets mange forskellige motiver.

Bibelen i kunsten

Esbjerg Evangeliet er Erik Hagens bud på et Danmarksbillede med udgangspunkt i Bibelhistorie fortalt i nutidige motiver. Under motiverne er der henvisninger til Bibelen, og på det originale maleri er der mere end 150 henvisninger.

Undervisningsmodellen, som er femten meter langt og printet på stof, er ligeledes fyldt med Bibelhenvisninger, som eleverne senere skal forholde sig til.
I 2.A blev der taget billeder af udvalgte henvisninger og motiver på maleriet med elevernes spritnye iPads, som de senere skal arbejde videre med.
“Nu skal vi ind og se nærmere på, hvad Bibelen siger i forhold til de forskellige illustrationer, på den måde lærer eleverne også at få øje på bibelske motiver i kunsten, og det er en del af målet for kristendomsundevisningen,” fortæller Karin Plagborg. 

Langt fra kedeligt

Eleverne syntes bestemt ikke, at det kæmpemæssige maleri var kedeligt, for med krogen i samtiden og både moderne og udfordrende motiver, var der masser at kigge på og tale om i biblioteket. Blandt andet var Erik Hagens fortolkning af det periodiske system med elementer som “røvhul” og “date” yderst underholdende for eleverne, der fnisende spurgte ind til, hvad en date egentlig er for noget.
Samtalen ud fra maleriet spændte således meget vidt lige fra dates til historien om Babelstårnet over i tragedien om World Trade Center til Bohr og Einsteins diskussioner om Gud.
Lidt forvirrende var de mange temaer måske, men også livlige, farverige og i stand til at sætte børnenes associationer og samtaler i gang. Det hele skal samles i en digital bog, hvor eleverne reflekterer over værket.
“Nu skal de i den digitale bog skrive noget om værket, sætte billederne ind og prøve at forklare, hvad det hele egentlig går ud på,” fortæller Karin Plagborg, der går videre med de elektroniske bøger om evangeliet i næste kristendomstime i 2.A

  • I januar/februar har skolerne; Ebeltoft, Thorsager, Ryomgård, Mørke og Kolind har hver især i en uge et stort lærred med Esbjerg Evangeliget ( http://www.visitesbjerg.dk/esbjerg-evangeliet-gdk632541), stående på skolerne. Det danner udgangspunkt for samtale og filosofiske drøftelser for alle alderstrin
  • Et led i samarbejdet Skole-Kirke i Syddjurs

Publiceret 23 January 2017 16:17