Leif Lahn Jensen. Foto: Lars Norman Thomsen

Leif Lahn Jensen. Foto: Lars Norman Thomsen

Debat - bredbånd:

Regeringen mener åbenbart ikke, at Djursland er en del af Danmark?

Af Leif Lahn Jensen, MF, Arbejdsmarkedsordfører (S), valgt i Djurskredsen:

"Danmark er blandt verdens bedste, når det kommer til udrulning af hurtigt internet, men da regeringen jo godt er klar over, at det går ret langsomt i flere tyndt befolkede områder, satte de en pulje af til mere bredbånd i en aftale,  som hed ”Vækst og udvikling i hele Danmark. Det skal de jo sådan set have ros for.
Her kan jeg bare konstatere, at regeringen åbenbart ikke mener, at Djursland er en del af Danmark, da Syddjurs var den kommune, der absolut søgte mest, nemlig 17 ud af i alt 173 ansøgninger. Jeg kan også konstatere, at ud af de 31 ansøgninger der kom igennem er over 50 procent af dem gået til København og Sjælland, og kun 26 procent er gået til Midt- og Nordjylland. (Hovedstaden 7 – Midtjylland 4 – Nordjylland 2 – Sjælland 10 – Sønderjylland 8)

Grunden til dette kan bestemt skyldes det pointsystem, der skal være med til at afgøre, hvem der modtager en del af puljen. Her er det absolut ingen fordel at være udkantskommune med færre borgere, og hvor man bor længere væk fra hinanden.
Det er simpelthen ikke godt nok. Hvis man stadig forventer, at vi skal være et attraktivt område for tilflyttere og ikke mindst virksomheder på Djursland, så skal dette bare gøres bedre. 
Derfor vil jeg tage energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt i salen på onsdag ( i dag 18. januar 2017, red.) for at spørge ind til dette. Jeg vil høre ministeren om han syntes det lykkedes for regeringen at fokusere på bredbånd i hele Danmark, og hvor regeringens store følelser for at styrke hele landet egentlig er blevet af. Mener regeringen virkelig, det de siger, når de mener, vi skal styrke Vestdanmark? Jeg kan godt være i tvivl.
- Mener ministeren, at det lykkedes for regeringen at fokusere på god bredbåndsdækning i hele landet, når over 50 procent af regeringens bredbåndspulje gik til Sjælland og hovedstaden?
Når det så er sagt, er der faktisk også et andet ret stort problem. Energistyrelsen sender en opgørelse ud over de adresser, der ville kunne søge tilskud. Det betød, at der var 930 adresser i Norddjurs og 4.287 adresser i Syddjurs. Så kommer der en ny opgørelse fra Energistyrelsen 10. oktober med endnu flere adresser som kan søge. Her stiger tallet til 8.261 adresser i Norddjurs og 10.086 i Syddjurs. Problemet er bare, at denne nye opgørelse kom samme dag, som var sidste frist for ansøgning af puljen, og det betød, at over 13.000 adresser på Djursland ikke havde mulighed for at søge.
Derfor vil jeg spørge ministeren, om han ikke ser det som et kæmpe problem, at mange adresser på Djursland ikke har haft mulighed for at søge puljen til bedre bredbånd.
- Mener ministeren det er i orden, at man sender en fornyet opgørelse af tilskudsberettigede adresser til bredbåndspuljen ud samme dag, som er sidste frist for ansøgninger, og som betyder at over 13.00 adresser på Djursland ikke havde muligheden for at søge?
Det betyder igen, Djursland er blevet sat agter ud på bredbåndsområdet, et område, der for os er livsnerven til flere bosættere og flere virksomheder. Det er ikke godt nok, og det skal gøres bedre."

Publiceret 18 January 2017 06:15