"Stop med at sige Udkantskantsdanmark. Lad os hellere sige Naturkantsdanmark og så bruge krudt på i kommunen at fortælle aarhusianerne, at de kun har 30-35 minutters kørsel til den vestlige del af Norddjurs efter, at det nye motorvejshængsel er kommet på. Det er den vej, vi skal, hvis vi skabe udvikling i denne her ende af Norddjurs, hvor vi har masser at byde på. Vi skal bare blive bedre til at fortælle det," siger Leo Petersen, der tidligere har været involveret i Allingåbro IF - i ti år som hovedformand. Ligesom han har været med i fodboldafdelingens bestyrelse. Foto: Lars Norman Thomsen

KV17:

Borgerlistens nye frontman skal løfte tung arv

Leo Petersen, Allingåbro, frygter for den vestlige del af Norddjurs Kommunes fremtid, hvis ikke repræsentanter fra denne ende af kommunen vil engagere sig i lokalpolitik. Derfor har han sagt ja til at være spidskandidat for Borgerlisten

Af
Af Lars Norman Thomsen

Det er et par særdeles tunge drenge, som Leo Petersen, 66, har sagt ja til at gøre kunsten efter i lokalpolitik. Tidligere Rougsø og Norddjurs borgmester Torben Jensen og dennes tro væbner, 'Madsen' - med fornavnene Olaf Krogh, har tegnet Borgerlisten siden Norddjurs Kommunes start i 2007.

Ved det seneste valg i november 2013 opnåede Borgerlisten 1.686 stemmer - 1.085 stemte alene på Torben Jensen personligt.

Ved valgene i 2005 og 2009 stemte henholdsvis 2.340 (1.619) og 2.887 (2.382) Norddjurs borgere på Borgerlisten. Tallene i parentes er alene de personlige stemmer til Torben Jensen.

"Jeg har sagt ja til opgaven, fordi jeg altid har interesseret mig for politik, men aldrig har følt, at jeg har haft tiden til at gøre mere ved det," siger Leo Petersen, der ellers mest er til Venstre, men ikke i lokalpolitik, hvor partipolitik efter hans opfattelse intet har at gøre.

"Det var Olaf (Krogh Madsen, red.), der ringede til mig i maj 2016 og sagde, at nu måtte jeg påtage mig opgaven."

Stemmen fra vest

Leo Petersen, er født og opvokset i Trustrup og startede her næsten 20 år i foderstofbranchen hos KFK, hvor han sluttede som forretningsfører i Ørsted og Allingåbro, før han i 1989 sammen med bestyrelsen i den daværende Korndyrkerforening startede 3K A/S, hvor han arbejdede som direktør frem til, at han gik på pension.

For tiden har han travlt med at gøre sig klar til valgkampen, og derfor passer det ham godt, at livet som pensionist giver ham mulighed for at læse op på et hav af temaer og statistiske oplysninger om kommunen.

"Når jeg har sagt ja til at stå i spidsen for Borgerlisten, så skyldes det primært, at der skal være nogen herude i vest, der vil udfylde det tomrum, som opstår, når Torben Jensen og Olaf Krogh Madsen stopper og også John Saaby Jensen (Socialdemokratiet, red.), der bor her i Allingåbro," siger Leo Petersen.

"Den vestlige del af kommunen kan sagtens blive glemt, hvis der ikke sidder nogen i kommunalbestyrelsen som kan kæmpe for de sager, som betyder noget herude."

Leo Petersen skynder dog at understrege, at Borgerlisten ikke bare er liste for Norddjurs Vest, selv om det er et faktum, at Borgerlisten ved de tre tidligere valg i Norddjurs Kommunes historie har hentet hovedparten af sine stemmer i det gamle Rougsø.

"Slet ikke. Vi repræsenterer hele kommunen og har blandt de fem kandidater, som allerede har lovet, at de vil stille op, også to med fra den østlige del. Torben og Olaf har lovet at hjælpe til i baggrunden, men det bliver mig og de øvrige kandidater, der skal løfte arven. Det bliver svært, men jeg tror på det, og jeg går til opgaven med en stor portion ydmyghed. Vores mål er 7-8 kandidater, og det skal vi nok nå," lyder det beskedent.

Politikudvikling

Borgerlistens inderkreds mødes hver måned for at diskutere valgprogram. Det foregår på højskolemanér med Olaf Krogh Madsen ved bordenden som facilitator, som det hedder på moderne dansk.

"Vi har hjemmeopgaver for hver især og møder frem med oplæg om skolepolitik, ældrepolitik og lignende ting. Olaf er så ham, der stiller de kritiske spørgsmål og fortæller os, når vi er helt ude i skoven. Det er faktisk en meget givende proces," forklarer Leo Petersen.

Inden sommerferien skal anstrengelserne føre til, at Borgerlisten har et fuldgyldigt valgprogram, som kandidaterne kan tage med ud til vælgermøder, og hvor de ellers skal møde borgerne.

Lidt af et turnaround

Det vakte stor opsigt og gav mange likes, da Leo Petersen i sidste uge på facebook.com/lokalavisennorddjurs bekendtgjorde, at den 'ny' Borgerlisten Norddjurs vil arbejde for at bevare de nuværende børnebyer i kommunen.

En 180-graders vending i forhold til, hvad Torben Jensen og Olaf Krogh Madsen hidtil har arbejdet for - uden at kunne skaffe politisk flertal.

"Ved sidste valg fik Borgerlisten stort set ingen stemmer i Allingåbro, fordi Torben Jensen var ude at sige, at skolen var en af dem, som han mente skulle nedlægges. Nu siger jeg ikke det modsatte for bare at tækkes vælgerne, men fordi jeg har den klare opfattelse, at en skole er afgørende for, om der flytter nye borgere til byen. Derfor vil vi kæmpe for at bevare de små skoler og børnebyerne, selv om det kan blive svært, når man kigger på Norddjurs Kommunes samlede økonomiske situation, men vi vil gøre alt for, at der ikke skal lukkes børnebyer."
 

Borgerlistens inderkreds (bestyrelse) udgøres af følgende:

  • Leo Petersen, Allingåbro
  • Jørgen Vest Rasmussen, Lundby
  • John Eriksen, Næsgaard, Grenaa
  • Torben Bach Sørensen, Grenaa
  • Aase Lindhardt, Vivild

Leo Petersen fortæller, at han, Torben Bach Sørensen og John Eriksen opstiller ved Kommunalvalget tirsdag 21. november, mens de to andre tæller på knapperne

Publiceret 12 January 2017 10:29