Niels Ole Birk vil fortsat kæmpe kampen for de små bysamfund og børnebyerne, men er borgerne parate til at betale prisen, spørger han, for det kommer til at koste og - måske også for dyrt - på serviceniveauet på andre områder. Foto: Lars Norman Thomsen

Niels Ole Birk vil fortsat kæmpe kampen for de små bysamfund og børnebyerne, men er borgerne parate til at betale prisen, spørger han, for det kommer til at koste og - måske også for dyrt - på serviceniveauet på andre områder. Foto: Lars Norman Thomsen

KV17:

“Skide spændende og berigende”

Venstres mand i vest, Niels Ole Birk, vil kæmpe for at bevare de nuværende børnebyer, men det har så også en pris, erkender han

Niels Ole Birk, 48, holder sig helst ude af hundeslagsmålene i Norddjurs Kommunalbestyrelse. Han er ikke polemisk pindehugger, og den til tider hårde tone på kommunalbestyrelsesmøderne, hvor der bliver givet og taget verbalt og gjort regnskaber op, er slet ikke ham. Her står han af.

“Jeg er mere til de gode og saglige debatter i Miljø- og teknikudvalget og på Venstres gruppemøder,” siger Niels Ole Birk, der i hjembyen Vivild mest lyder kælenavnet 'Nolle'.

Han er lige nu i tænkeboks med hensyn til sin lokalpolitiske fremtid, men alt tyder på, at Venstres stemme i den vestlige del af kommunen er klar til fire år mere.

“Jeg synes, det er skide spændende at være med, interessant og også mange gange berigende, selv om det også er hårdt at skulle stå model til hårde beslutninger, der har konsekvenser for borgerne eller et område i kommunen,” indrømmer Niels Ole Birk, der til daglig arbejder som bygningsansvarlig på Hospice Djursland i Rønde.

Venstre er på jagt efter en borgmesterkandidat, men det bliver ikke stemmen fra Vivild.

“Nej, den opgave må andre tage sig af. Det er ikke mig.”

Landområdernes mand

Niels Ole Birk vedkender sig, at han er landområdernes mand og ser sin politiske mission først og fremmest som advokat for kommunens mindre byer.

“Det er vigtigt, at der også sidder folk i kommunalbestyrelsen som ikke bor i Grenaa og kan give deres besyv med.”

Før jul blev Niels Ole Birk testet af flere borgere i Vivild-Nørager-Allingåbro området, da partifællen, formand for Børne- og ungdomsudvalget Lars Østergård, ved indvielsen af Børnehaven Nordlyset i tilknytning til Langhøjskolen i Vivild sagde i sin indvielsestale, at byggeriet af Nordlyset kunne koste en af nabobørnehaverne livet.

“Mit udgangspunkt er, at jeg vil kæmpe for at bevare de nuværende børnebyer, og det gav jeg også udtryk for i den debat, der fulgte i kølvandet på det, som Lars havde udtalt,” siger Niels Ole Birk.

Vil borgerne betale prisen?

“Jeg har stor respekt for Lars Østergaard, selvom vi ikke er enige, men jeg kan sagtens forstå, at han sagde, som han gjorde i Vivild, for borgerne skal vide, at det har en pris, hvis vi vil bevare vores nuværende børnebyer.”

Niels Ole Birk stemte ligesom resten af Venstre ikke for kommunens Budget 2017.

“Vi ville arbejde for et budget i balance, og det har vi ikke fået. Vi kører derudaf for lånte penge, og det kan selvfølgelig virke uforståeligt, at jeg gerne vil bevare de nuværende børnebyer, når alle kan se, at det er en meget dyr løsning.”

“Derfor vil jeg også tilføje, at borgerne skal være parate til at acceptere, at det har en pris, for det vil koste på serviceniveauet på andre områder. Vil borgerne acceptere det, og vil vi som politikere,” spørger Niels Ole Birk.

Netop børnebyernes fremtid bliver det store tema i den kommende valgkamp.

Kaffen galt i halsen

“Jeg fik næsten kaffen galt i halsen, da jeg så, at de nye folk omkring Borgerlisten også vil kæmpe for at bevare børnebyerne modsat de nuværende medlemmer af kommunalbestyrelsen (Torben Jensen og Olaf Krogh Madsen, red.). Spændende tanker, men Borgerlisten bliver så også nødt til at fortælle, at det har en pris i forhold til andre områder,” siger Venstres mand i vest, der et stykke ude i fortiden netop fik et vink fra Borgerlisten, om han ville med på listen.

Det takkede han nej til den gang.

“Det, der kan ærgre mig i dag, er, at vi ikke fulgte Torben Jensens vision om at bygge en ny stor skole i vest som kunne have samlet hele området. Desværre, fordi vi havde været mange af de problemer, vi slås med i dag, foruden.”

Publiceret 12 January 2017 17:00