TV:

Brrrr det' koldt: Falcks fornemmelse for hårdt frostvejr

Mange bilister måtte rekvirere starthjælp fredag morgen, da temperaturen faldt til minus 13

Termometret dykkede natten til fredag, hvilket fik telefonerne hos autohjælpsfirmaerne til at blive rødglødende.
På Falcks vagtcentral i Skejby blev der fra klokken fire til otte fredag morgen skrevet 60 rapporter om assistance til frosne biler.
“Til gengæld er vi så sluppet for færdselsuheld og udover starthjælp i Favrskov, Randers og Djursland, har vi assisteret på Djursland med enkelte fritrækninger,” lyder det fra områdeleder hos Falck Henrik Rytter.

"9 ud af 10 gange får vi dig videre på stedet," står der på Michael Bliesmann Clausens autohjælpskøretøj.

Rullende værksted

Et af de mange autohjælpskøretøjer fandt vi i et villakvarter i Hinnerup. Her havde falckredder Michael Bliesmann Clausen lige skiftet hjul på en bil og ventede på næste tur, som tikker ind på skærmen elektronisk.
“Det er lige i nærheden. Der er en, som har ventet et par timer, den kan ikke starte,” siger Michael og sætter i gear. Hans rullende værksted triller langsomt ud af kvarteret på vej mod et nyt.

Mercedes kassevognen er næsten helt ny og fyldt op med flere skærme. De kan give redderen info om næste kunde eller foretage fejlfinding på et køretøj.

Mercedes kassevognen er næsten helt ny og fyldt op med flere skærme. De kan give redderen info om næste kunde eller foretage fejlfinding på et køretøj.

9 ud af 10 kommer videre

Falckredderen er uddannet mekaniker og kan klare rigtig mange problemer.
'9 ud af 10 gange får vi dig videre på stedet,' står der på siden af Michaels røde bil.
“Jo, det kan da godt give lidt præstationsangst, men jeg kan få rigtig mange biler i gang,” siger redderen og banker på døren til boligen hos den næste kunde.
Ingen åbner, men bilen står klar med hjelmen oppe og nøglerne i.
“Jeg prøver lige at se, hvor langt jeg kan komme med den her,” siger Michael og drejer nøglen.
'Klik.'
“Uh, det er vist værre end blot strømmen. Måske er startmotoren eller en tandrem gået, og er det tandremmen, så ser det værre ud.”

Sætter en seddel

Falckredder Michael forsøger at ringe kunden op et par gange, men ingen svarer.
Så tager han blokken og skriver en hilsen om, hvad kunden nu skal gøre. Michaels bil kan ikke transportere det havarerede køretøj på værksted.

Gode råd i koldt vejr

Inden han igen sætter kursen mod en ny frossen bil, giver Michael Bliesmann Clausen et par gode råd om at starte i koldt vejr.
“Hvis man fornemmer, at motoren ikke rigtig kommer med det samme, så kan batteriet være slidt. Et kvalitetsbatteri holder fem-syv år.”
“Men er det frost, så prøv at sætte tænding på i fem minutter, så batteriet bliver varmt. Slå fra igen og gå derefter ind og tag en kop kaffe, en halv times tid,” foreslår han.
“Og så kan man prøve at starte igen og være heldig.”

Bagklappen op

Når Michael Bliesmann Clausen åbner bagklappen på Mercedes'en kommer et velassorteret værksted til syne.
“Mange mænd bliver lidt misundelige på mig, når de ser dette værktøj. Jeg kan også klare temmelig meget og fx skifte et batteri, hvis kunden ønsker det."

Publiceret 06 January 2017 11:30