Mols og Helgenæs:

Udrykningslægen siger stop

Praktiserende læge Niels Bie har kørt udrykningsbilen på Mols og Helgenæs for sidste gang. Ambulancer og lægebilen fra Grenaa skal fremover betjene området ved akut behov

Af
Af Janni K. Nielsen

Læge Niels Bie har i snart to årtier kørt lægebilen på Mols og Helgenæs og hjulpet borgerne i området, når akut sygdom opstod. Men nu er det slut, og der er ikke andre læger i området til at overtage opgaven.

“De regler, der omfatter lægebilen, og hvordan jeg kan tilkaldes, er efterhånden blevet for stressende for mig. Hver dag, når jeg er hjemme, skal jeg efterleve en lang række krav, og de er blevet for stramme,” siger Niels Bie.

De senere år har der været forslag fremme i Region Midtjylland om at nedlægge udrykningslægen på Mols og Helgenæs, og sidste år var det endnu engang oppe at vende, hvorvidt ordningen skulle fortsætte.
Lægebilen fik dog lov til at køre endnu et år, men kravene blev ændret.

Efter sine forsøg på at efterleve de nye krav, måtte manden bag rattet sige stop.

“Jeg har fundet ud af, at jeg ikke længere kan opfylde de krav, der blev stillet, og så må jeg stoppe,” siger Niels Bie.

Lægebil fra Grenaa

Hos Region Midtjylland har man ikke umiddelbart nogen planer om at forsøge at genetablere ordningen med en anden lokal læge, og fremover vil akut syge borgere på Mols og Helgenæs få besøg af lægebilen fra Grenaa, ambulancer med paramedicinere og lokale 112-førstehjælpere.

Regionsrådsformand Bent Hansen mener ikke, at det kommer til at få betydning for beboerne i området, at det ikke længere er den lokale læge, der kommer ud i akutbilen.

“Jeg mener, at den gode dækning med paramedicinere og frivillige 112-hjælpre fortsat kan give den fornødne tryghed i området,” siger Bent Hansen. Niels Bie mener dog, at det betyder noget for patientens oplevelse.

"Det får den konsekvens, at patienterne ikke længere møder en læge som det første. Tidligere var jeg der, før eller samtidig med ambulancen, men nu kommer lægetilsynet senere eller slet ikke, hvis det vurderes, at det ikke er nødvendigt," siger Niels Bie.

Hjælp inden for ti minutter

Lægebilen fra Grenaa og ambulancer fra de andre omkringliggende større byer vil ofte skulle køre længere, før de kan være fremme hos patienterne på Mols og Helgenæs. Regionens målsætning er, at man i 75 procent af alle tilfælde er fremme hos patienten inden for ti minutter, og det satser man i Regionen også på at kunne efterleve i en ny ordning med ambulancer fra Ebeltoft, Hornslet og Rønde samt assistance fra lægebilen i Grenaa.

"Vi håber på at kunne opfylde vores målsætning og være fremme inden for ti minutter, og nu skal vi kigge på, hvordan vi bedst når det mål," siger Bent Hansen.

Antallet af praktiserende læger i området er begrænset, og derfor står der heller ikke en anden læge klar til at overtage akutlægebilen efter Niels Bie.

“Lige nu er der ikke andre læger på Mols, vi kan lave en aftale med, men når vi får en praktiserende læge på Mols, der ønsker at påtage sig opgaven, så er vi villige til at kigge på den løsning,” siger Bent Hansen.
Det glæder Niels Bie, selvom han har haft svært ved at efterleve kravene i forbindelse med jobbet.

“Det er da dejligt, at der er politisk vilje til at finde en anden praktiserende læge til at overtage opgaven, og jeg er sikker på, at Borgerforeningen ville tage imod det med kyshånd,” siger Niels Bie.

Bent Hansen ønsker ikke at kommentere på Niels Bies begrundelse for fratrædelsen som akutlæge, men siger:

“Vi må bare konstatere, at sådan er det. Nu skal vores lokale 112-hjælpere informeres, så vi kan gøre, hvad vi kan, for at fastholde en god service på Mols og Helgenæs.”

Publiceret 04 January 2017 06:00