Den ubudne gæst, som plejer at være særdeles aktiv i julen, har ikke været på uanmeldt visit i så mange østjyske hjem som tidligere.

Den ubudne gæst, som plejer at være særdeles aktiv i julen, har ikke været på uanmeldt visit i så mange østjyske hjem som tidligere.

Vild forbedring:

Østjyske juleindbrud halveret

Østjyllands Politi har modtaget halvt så mange indbrudsanmeldelser i forhold til julen 2015

Julen er børnenes fest, plejer man at sige, men de seneste mange år har det også været en fest at være indbrudstyv i julen. Men det har det tilsyneladende ikke været i år.
Kort før jul kunne Østjyllands Politi afsløre, at antallet af anmeldelser om indbrud i privat beboelse nærmede sig det laveste niveau i ti år. Og meget skal gå galt, hvis ikke den prognose holder, for julen har været usædvanligt stille på indbrudsfronten.
Blot 84 indbrudsanmeldelser har Østjyllands Politi modtaget i juleperioden, som defineres som den 20.-26- december.
I julen 2015 var det tal 182 i samme periode. Det svarer til et fald på hele 53,85 procent. Der skal dog tages forbehold for, at der kan løbe efteranmeldelser ind - altså folk, der de kommende dage kommer hjem til et hus, der har haft uventet besøg.

Fald over hele linjen

Dermed ser det endnu bedre ud i Østjylland end på landsplan, hvor man antallet af anmeldelser er faldet med en tredjedel.
“Som det ser ud lige nu, så er vi bestemt godt tilfredse. Det er noget, vi har arbejdet målrettet mod på flere områder igennem længere tid,” siger Anders Uhrskov, leder af indbrudssaben hos Østjyllands Politi, og fortæller, at det ser positivt ud i hele politikredsen.
“I alle vores syv kommuner har vi haft et fald i antallet af indbrud.”
Det lyder jo som et vildt flot tal, men kan det markante fald også have noget at gøre med, at vi har haft en “kort arbejdsgiverjul”?
“Jeg tror, der er mange ting, der spiller ind, og det kan sagtens være én af tingene, at folk har haft kortere julerejser. Men næsten uanset, hvordan vi kigger på tallene, så har der været et fald,” siger Anders Uhrskov, som mener, at det hårde arbejde politikollegaerne, anklagemyndigheden og kriminalforsorgen sammen har lagt for dagen har været udslagsgivende for de flotte tal.

Flere indsatser

Det er nemlig også på et væld af parametre, at man har sat ind for at gøre livet svært for indbrudstyvene.
“Der er ikke én ting, som er afgørende i det her. Det er en kombination af alle de ting, vi har sat i værk. Folk har først og fremmest arbejdet knaldhårdt. Så vi har haft præventiv fokus, hvor vi har været ude at snakke med en masse borgere, og det betyder rigtig meget, at befolkningen selv aktivt gør en indsats for at forhindre indbrud,” siger han.
Og så har mange af de potentielle tyve siddet bag tremmer i julen
“Vi har særligt her i fjerde kvartal haft stor succes med at fange indbrudstyvene nærmest på fersk gerning, og så har de ofte enten fået en straksdom eller er blevet idømt varetægtsfængsling. Det har gjort at mange indbrudstyve har afsonet henover julen. “

Juleindbrud i Østjylland

Politiet definerer den 20.-26. december som juleperioden.

2016: 84 anmeldelser
2015: 182 anmeldelser

Kilde: Rigspolitiet

Publiceret 28 December 2016 09:30