Modelfoto

Modelfoto

Kommunen og Tirstrup Idrætsefterskole enige:

Kunstgræsbane klar til næste skolestart

Vejen har været lang, men nu er målet forhåbentlig snart i sigte. Trods længere tids kamp for at finde en både miljøvenlig og økonomisk realiserbar løsning, ser det ud til, at banen i Tirstrup bliver opført

Af
Af Janni K. Nielsen

I godt et år har Tirstrup Idrætsefterskole arbejdet på at få lov til at anlægge en kunstgræsbane ved skolen, men Tirstrup Vandværks placering lige bag skolen har gjort processen længere end ventet.

“Vi er lidt forsinkede, og det hænger sammen med, at vi er blevet meget forsigtige i kommunen, når det kommer til miljøet,” forklarer chef for Natur og Miljø i Syddjurs Kommune, Morten Hundahl Pedersen.

Kunstgræsbaner er nemlig typisk bygget af genbrugsbildæk, som afgiver nogle giftige stoffer til grundvandet, og det er særligt et problem, når der tappes drikkevand så tæt på.

Derfor har man været nødt til at kigge på alternative løsninger, hvor man undgår, at giftige stoffer finder vej til grundvandet.

“Miljøstyrelsens anbefalinger er, at man tager vandet, der siver fra banen og kobler direkte på kloakkerne, så vi har selvfølgelig undersøgt den mulighed,” forklarer Morten Hundahl Pedersen og fortsætter: “Det er desværre bare en meget dyr løsning, som vil ødelægge det for en lille skole som Tirstrup Idrætsefterskole, der ikke kan betale så højt et kloakbidrag, som det ville kræve.”

En helt ny model

Derfor kigger både kommune og skole nu nærmere på en nyere model, hvor genbrugsdækkene er indkapslet i gummifilm, samt tilkoblet et rensebassin under banen, som skal sørge for at giftige stoffer ikke siver direkte ned i grundvandet.
Der er før opført kunstgræsbaner i Syddjurs Kommune, men ikke af den nye type, som formodentlig skal opføres i Tirstrup.
Det har også været en af udfordringerne for kommunen:
“Vi har bestemt ikke bare siddet på vores flade, men der har været nogle udfordringer ved det her projekt, også fordi vi har været nødt til at kigge på så spritnye løsningsmodeller, som vi ikke har nogen erfaring med,” siger Morten Hundahl Pedersen.

En dyrere omgang

Den nye løsning er dyrere end den, skolen oprindeligt havde forestillet sig, men er trods alt billigere end den, Miljøstyrelsen umiddelbart foreslog.

Det er idrætsefterskolen selv, der finansierer den nye bane, og her har man sparet penge sammen i lang tid for at få drømmebanen.

“Det er en meget stor investering for vores skole. Vi har sparet op til det længe, men nu skal de penge også bruges, og vi vil så gerne have den bane,” siger Jesper Ø. Pedersen, forstander på Tirstrup Idrætsefterskole.

Udover kunstgræsbanen skal der desuden anlægges et paddle-tennisanlæg, en multibane på størrelse med en håndboldbane og et torv, som skal forbinde hallen og fitness-området.

Når først alle godkendelser og planer er på plads, mener man hos Syddjurs Kommune, at banen forholdsvis hurtigt kan anlægges.

Det samme siger skoleleder Jesper Ø. Pedersen:
“Om et par uger, er vi nok helt klar med vores nye løsningsmodel, og så vil der nok gå et par måneder, før vi har alle tilladelserne på plads.”

“Jeg regner med, at der skal graves til banen i foråret, så den er færdig til august, hvor et nyt hold elever starter op på skolen.”

Publiceret 28 December 2016 09:00