De to Djurslands kommuner er fortsat medejere af Aarhus Lufthavn, mens Randers og Favrskov er fortid. Hovedaktionær Aarhus Kommune bliver den helt afgørende spiller

De to Djurslands kommuner er fortsat medejere af Aarhus Lufthavn, mens Randers og Favrskov er fortid. Hovedaktionær Aarhus Kommune bliver den helt afgørende spiller

Aarhus Lufthavn:

Ejerstruktur for lufthavn på plads

Favrskov og Randers er fortid, mens Norddjurs og Syddjurs hver skal eje 4,99 procent af aktierne

Af
Af Lars Norman Thomsen

Hidtil har ejerstrukturen i Aarhus Lufthavn A/S været sådan: Aarhus Kommune ejer 58 procent af aktierne, Randers Kommune ejer 18,4 procent, mens kommunerne Norddjurs, Syddjurs og Favrskov hver ejer 7,8 procent.

Det bliver der nu lavet om på efter de seneste års uro om lufthavnens fremtid, og Aarhus Kommunes fremtidige rolle.
Efter at drømmen om en ny storlufthavn ved Thomasminde nu er definitivt kuldsejlet, og hovedaktionæren har erkendt, at lufthavnen i Stabrand skal have flere muskler at gøre godt med, betyder det helt som forventet, at Randers og Favrskov bliver købt ud af Aarhus Kommune, mens Norddjurs og Syddjurs bevarer en mindre aktieportefølje.

En aftale, som Norddjurs Kommunalbestyrelse og Syddjurs Byråd har nikket ja til på lukkede møder.

Kan tvangskøbe

den fremtidige ejerstruktur får Aarhus Kommune en ejerandel på 90,02, mens Norddjurs og Syddjurs hver får en ejerandel på 4,99 procent.

Når konstruktionen er endt med at blive sådan, hænger det sammen med, at en hovedaktionær med en ejerandel på over 90 procent af aktierne i henhold til Aktieselskabsloven kan tvangskøbe mindretalsaktionærerne ud.
"I den aftale, der er lavet, ligger også, at vi kan forlange, at Aarhus skal købe os ud, såfremt Norddjurs og Syddjurs bliver uenige med hovedaktionæren om strategien for virksomheden," siger Syddjurs borgmester Claus Wistoft (V).

Positive forventninger

Norddjurs og Syddjurs Kommuner har ret til at udpege et fælles bestyrelsesmedlem, som generalforsamlingen naturligvis skal godkende.

"Min forventning er, at der ret hurtigt i det nye år præsenteres en færdig forretningsplan, som lægger retningen for årene, der kommer. En plan, der også er afklaret i forhold til statsstøtte og EU-regler," siger Claus Wistoft.

Han ser optimistisk på fremtiden, fordi der nu foreligger en afklaring om lufthavnens fremtid.

"Det vil selvfølgelig få positiv effekt på antallet af arbejdspladser i og omkring lufthavnen, at der inden længe investeres igen i Aarhus Lufthavn," siger Syddjurs borgmesteren.

"Man kan allerede se, at der sker noget, idet byggeri af hangarer er i gang, flyskolen GreyBird vækster voldsomt, og to nye flyruter starter næste år. og det vil fortsætte med et ejerskab, der frem for alt giver ro i maven på nuværende og fremtidige investorer."

Publiceret 28 December 2016 10:07